Régi karácsonyok gramofonfelvételeken

2019. december 24., kedd, Magazin

Karácsonyi dalok gramofonfelvételei hallgathatók az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) blogján az ünnep alkalmából – adta hírül Mikusi Balázs, az OSZK zenetárának vezetője vasárnap az M1 műsorában.

A nemzeti könyvtár régi gramofonlemez-gyűjteményét a rádió épületénél tárolták, de 1956-ban megsemmisült, ezután csaknem fél évszázadon át alig foglalkozott ezek gyűjtésével az OSZK. A 2000-es években azonban egy jelentős méretű magángyűjteményt adományoztak a nemzeti könyvtárnak, amelyet két további kollekció követett. Ezek alapozták meg az új, immár több tízezres gyűjteményt – mondta az osztályvezető.

Edison találmánya, a fonográf az 1870-es évek végétől terjedt el, a gramofon pedig a következő évtizedben. A hangrögzítés technikai forradalma tette lehetővé, hogy az emberek az otthonukban is rendszeresen hallgathassanak zenét. Gramofonlemezek alapján kaphatunk képet egy kor zenei közízléséről, tömegkultúrájáról. Az első magyar hanglemezgyár 1908-ban jött létre, az OSZK honlapján meghallgatható karácsonyi lemez 1940 körül készült – mondta a szakember. Ezek a felvételek néha meglepően jó állapotúak, jól hallgathatóak, minőségük elsősorban attól függ, hogy hányszor játszották le azokat – jegyezte meg Mikusi Balázs.

A Magyar karácsony című lemez csaknem 80 éves, a nemzetikonyvtar.blog.hu oldalon közzétett digitális átiratban többek közt az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj és a Mennyből az angyal című dalok is meghallgathatóak.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 510
szavazógép
2019-12-24: Magazin - :

Nézzünk magyar filmet az ünnepek alatt!

Múlt péntektől egészen január 5-ig a közönség ingyenesen tekinthet meg 66, a Filmarchívumban megőrzött és felújított filmkincset, köztük játék- és dokumentumfilmeket, rövidfilmeket és animációkat – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.
2019-12-24: Riport - Demeter Virág Katalin:

A világ szépségét megmutatni

Öt évvel ezelőtt éppen advent idején hozta Sepsiszentgyörgyre a püspöki kinevezés Péterfi Ágnest. A fiatal unitárius segédlelkészben akkor hasonló kételyek merültek fel az időszakos szolgálatául kijelölt város kapcsán, mint évekkel korábban a lelkészi pálya tekintetében, ám rövid idő alatt megtapasztalta, valójában jó helyre és jó emberek közé került. Nem mindennapi hivatásáról és feladatokról, családról és anyaságról éppen olyan átéléssel és őszintén mesél, ahogyan azt teszi a szószéken is: gondolatai, érzései fogódzóként hatnak nehéz percekben és ünnep idején egyaránt.