Tüntetéssel kezdődött az év Hongkongban

2020. január 3., péntek, Világfigyelő

Legkevesebb négyszáz embert vettek őrizetbe Hongkongban engedély nélküli gyülekezés, illetve fegyverbirtoklás miatt az új év első napján egy erőszakba torkollott felvonulást követően.

  •  Kormányellenes tüntetők Hongkong belvárosában 2020. január elsején FOTÓ: MTI / EPA / VIVEK PRAKASH
    Kormányellenes tüntetők Hongkong belvárosában 2020. január elsején FOTÓ: MTI / EPA / VIVEK PRAKASH

A helyi idő szerint szerda kora délután kezdődött, békésre tervezett felvonulás szervezője, a Civil Human Rights Front szerint a demonstráció résztvevőinek száma még a tüntetéshullámot eredetileg kiváltó, a kiadatási törvény módosítását célzó – azóta visszavont –, tavaly júniusi tervezet elleni tömegtiltakozás egymillió fősre becsült megmozdulásét is felülmúlta. A rendőrség ezzel szemben 47 ezerre becsülte az újévi menet létszámát, amikor a kezdőpontnak kijelölt helyszínen még további, közel 13 ezer ember gyülekezett.

Az erőszak azt követően harapózott el, hogy tüntetők egy csoportja megrongálta a HSBC bank egyik helyi fiókját. Az HSBC decemberben vált a tüntetők célpontjává, miután a rendőrség befagyasztatott egy 70 millió hongkongi dolláros számlát, amelyet a bank kezel. A számlára a 2016-os hongkongi tüntetések résztvevőit segítő egyik szervezet gyűjtötte az adományokat. A HSBC ugyan több alkalommal közölte, hogy elhatárolódik a rendőrségi határozattól, de ezzel nem sikerült lecsillapítania a kedélyeket. December 24-én este több hongkongi bankfiókjukat is megrongálták, egy helyen pedig falfirkával tették egyértelművé, hogy a vandalizmus célja a megtorlás a számla befagyasztásáért.

Szerda este a rongálás helyszínére érkező rendőrök öt embert vettek őrizetbe a rongálással összefüggésben, közülük egyet arccal lefelé a földre tepertek, kivívva a közelben lévő tüntetők haragját, akik erre különböző tárgyakat dobáltak a rendőrök felé. A rendőrök válaszul könnygázt vetettek be a tömeg szétoszlatására, majd – mindössze két és fél órával az esemény kezdete után – a menet beszüntetésére szólították fel a szervezőket, az erőszakra hivatkozva.

A Civil Human Rights Front egy közleményben abszurdnak nevezte az indokot. A szervezők úgy fogalmaztak: „a hongkongiak gyülekezéshez való jogának megsértésével a hongkongi kormányzat megmutatta, hogy nem hajlandó meghallgatni az embereket”.

A felvonulás lefújása ellenére azonban sokan maradtak az utcákon, az erőszak pedig éjszaka tovább terjedt. A rendőrség paprikasprét, könnygázt és vízágyút vetett be a tömeg feloszlatására, az összecsapások a hajnali órákig tartottak. A South China Morning Post meg nem nevezett forrásokra hivatkozva rámutatott: a rendőrök a korábban alkalmazott tömegoszlatás helyett ez alkalommal inkább az emberek tömeges őrizetbe vételére helyezték a hangsúlyt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1563
szavazógép
2020-01-03: Világfigyelő - :

Az ukrán államfő magyarul is megszólalt újévi beszédében

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök magyar szavakat szőtt első, államfőként elmondott újévi köszöntőbeszédébe, amelyben összefogásra biztatta honfitársait a köztük lévő különbségek ellenére.
2020-01-03: Világfigyelő - :

Hangszertokba bújva szökött Libanonba a sikkasztással vádolt Nissan-vezér

A Japánból elszökött Nissan-vezért, Carlos Ghosnt (fotó) Libanonban fogadta az államfő – közölte szerdán a Japánban pénzügyi visszaélésekkel vádolt üzletemberhez közel álló két forrás.