Hangszertokba bújva szökött Libanonba a sikkasztással vádolt Nissan-vezér

2020. január 3., péntek, Világfigyelő

A Japánból elszökött Nissan-vezért, Carlos Ghosnt (fotó) Libanonban fogadta az államfő – közölte szerdán a Japánban pénzügyi visszaélésekkel vádolt üzletemberhez közel álló két forrás.

  • Fotó: EPA / Wael Hamzeh
    Fotó: EPA / Wael Hamzeh

A libanoni állampolgársággal is rendelkező Ghosn a hét elején közleményben jelentette be, hogy Libanonban van, de arról nem árult el semmit, hogy miként került oda. Azóta sem közölt semmit.

A két forrás megerősítette a japán sajtó értesülését, hogy Ghosn egy magánrepülőgépen jutott ki Japánból, Törökországba repült, majd onnan Libanonba utazott tovább. A nyilatkozók elmondták azt is, hogy a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszertokban kicsempészték a lakásból, ahol házi őrizetét töltötte.

Ghosnt Libanonban szívélyesen fogadta Michel Aoun államfő, akinek megköszönte az országától kapott támogatást – tették hozzá a névtelen nyilatkozók. A bejrúti elnöki hivatal sajtósa tagadta, hogy az államfő találkozott volna Ghosnnal. Tisztségviselők a Reuters hírügynökség szerint azt mondták, hogy Ghosn francia útlevéllel, legálisan lépett be az országba, noha francia, libanoni és brazil útlevele is Japánban maradt az ügyvédjeinél. Korábbi jelentések még arról szóltak, hogy francia útlevéllel és valamilyen libanoni okmánnyal lépett be az arab országba.

Ghosn, aki ellen négyszer emeltek vádat, és 2019 áprilisában óvadék ellenében kiengedték az őrizetből, bizonyos feltételek mellett Japánon belül viszonylag szabadon mozoghatott. Stephen Givens jogász, a japán jog szakértője szerint az eddig ártatlanságát hangoztató Ghosn szökésével egyértelműen bűncselekményt követett el, így már soha nem térhet vissza Japánba úgy, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia. A japán hatóságok egy bírósági döntés nyomán lefoglalhatják azt az 1,5 milliárd jent, amelyet az üzletember óvadékként helyezett letétbe.

Carlos Ghosnt először 2018 novemberében vették őrizetbe, később szabadon engedték, majd ismét őrizetbe vették. A vád szerint saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira.

Libanonba érkezését bejelentő közleményében arra hivatkozott, hogy azért menekült el Japánból, mert a japán igazságszolgáltatás szerinte elfogult, eleve bűnösnek tekintették és alapvető emberi jogait semmibe véve túszul ejtették őt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1561
szavazógép
2020-01-03: Világfigyelő - :

Tüntetéssel kezdődött az év Hongkongban

Legkevesebb négyszáz embert vettek őrizetbe Hongkongban engedély nélküli gyülekezés, illetve fegyverbirtoklás miatt az új év első napján egy erőszakba torkollott felvonulást követően.
2020-01-03: Magazin - :

A 2010-es éveknek vége, az évtizednek viszont még nem

Az utóbbi időben számos vita folyt arról, hogy vajon mikor ér véget a régi évtized és mikor kezdődik az új. Néhány vélemény szerint a jelenlegi évtized 2019. december 31-én ér véget, tehát az új kezdete 2020. január 1-jére tehető, míg mások szerint az új évtized csak 2021. január 1-jén veszi kezdetét. De vajon mi ennek a kérdésnek a tudományos háttere?