Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KármentőMegengedhetetlen disznóság

2020. január 3., péntek, Jegyzet
Mózes László

Megengedhetetlen disznóság – e szavakkal minősítette Ion Iliescu volt államelnök a Román Forradalom Intézetének hétfői megszüntetését. Az elmúlt év legutolsó kormányülésén ugyanis Ludovic Orbanék sürgősségi rendelettel számolták fel a „tudományosnak” is nevezett intézményt, melynek élén ki más állhatott volna, mint maga a 89 esztendős, még mindig minden lében kanál Iliescu, kinek előbb említett kijelentése egyébként őt magát minősíti. Ha még egyáltalán szükséges valamiféle minősítés személyét illetően.

Hiszen, ha megengedhetetlen és ha ráadásul még disznóság is, akkor az éppen az a tény, hogy a 2004-ben létrehozott, a szenátushoz csatolt intézet élére azt a társaságot biggyesztették, amely kisajátította, saját politikai túlélésére és a régi szekusok, milicisták és katonatisztek átmentésére használta fel az 1989-es forradalmat. Elnökségeit követően Ion Iliescu tehát a forradalom intézetének legfőbb vezetőjévé vált – mely testület alapító okiratában egyebek mellett az szerepel: célja, hogy tudományosan elemezze politikai, gazdasági és társadalmi síkon az 1989-es román forradalom előzményeit, történéseit és következményeit –, s az alakulat vezető tanácsában olyan „forradalmárok” szerepelnek, mint az 1989 decemberében a hatalmat szintén magukhoz ragadó Petre Roman volt miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes. Akik ellen éppen zajlik a forradalom pere, és emberiesség elleni bűnökkel vádolják őket. Ám ők meggyőződéssel vallják ártatlannak magukat, és az elmúlt másfél évtizedben rendületlenül, elkötelezetten irányíthatták a forradalomról végzett tudományos kutatásokat, hogy végre kiderüljön a nagy és szent igazság.

Ha az elmúlt harminc év valós „megengedhetetlen disznóságait” lajstromba vennénk, a lista jóformán vég nélküli lenne, de kevés emelkedne a forradalom intézetéhez hasonlítható magasságokba. Hiszen ha az lenne a deklarált cél, hogy ki és hogyan tudja jobban meggyalázni azokat, akik valóban szemtől szemben álltak a diktatúrával, a szekusokkal és a fegyverekkel, akkor az említett trió tagjai máris élen járnak, verhetetlen bajnokai e szégyenteljes megmérettetésnek.

E pillanat arra is jó, hogy kiderül: létezett olyan, hogy a Román Forradalom Intézete... S az, hogy közpénzből tizenöt évig fenn lehetett tartani egy ilyen társaságot – mely puszta létével magát a tudományosság fogalmát is meggyalázza, nevetségessé teszi! – hát az maga a „megengedhetetlen disznóság”. Nem elég, hogy Iliescuék megkaparintották a hatalmat és átmentették, illetve demokratákká varázsolták a régi rendszer pártaktivistáit és szekusait, attól sem riadtak vissza, hogy e folyamatot még „tudományosan” is elemezzék. Miként az a pár szó is beszédes, ahogyan a sértett Iliescu intézete megszüntetése ellen tiltakozott: „Ezzel lemondunk a román forradalomról, lemondunk a tanulmányozásáról. Ez olyan kiemelkedő pillanata volt a történelmünknek, amely meghatározta mindazt a változást, amelyen átment az ország az utóbbi harminc évben. Hogy mondhatnánk le róla? Hol történik még ilyen a világban?” Egykori kommunista párttitkár, későbbi fődemokrata, régi-új szekusok atyja aligha tudna ennél álságosabban szólni.

Lehet tehát keresgélni a választ a következő kérdésekre: valóban, hol érhető még tetten ehhez mérhető képmutatás? Hol lehet bukás nélkül efféle színjátékot rendezni? Hol lehet büntetlenül embereket ölni, mint 1989 decemberében Romániában?

De más, eddigi kormányokat is minősít, hogy e szégyenteljes testület túlélhette a 2008–2009-es gazdasági válságot, az akkori megszorításokat. S ha mindezek mellé odaképzeljük a másik nagy bukaresti aljas csencselést, amelyet pár ezren műveltek el az úgynevezett forradalmárigazolványokkal, s próbáljuk felértékelni, hogy mennyi közpénzt loptak el e csencselők, s ha e számok valaha nyilvánosságra kerülnek, borzongás lesz a vége. Minden edzettségük és immunitásuk ellenére bizonyosan elszörnyednek, akik hisznek még abban, hogy valaha megszabadulhatunk a múlt gyalázatos örökségétől.

Harminc évvel a rendszerváltás után talán mégis remélhető, hogy egyszer valóban vége lesz a szó szoros értelmében tekintett megengedhetetlen disznóságoknak. Melyek mind eredeti és sajátos demokráciánk – hiszen már 1989 decemberében több vezető vallotta, mi nem hagyományos demokráciát, hanem annál sokkal fénylőbb, eredeti és sajátos demokráciát teremtünk – szemétbe való, bűzlő végtermékei. Ám az is bizonyos, hogy e történetben nem csupán Ion Iliescu szerepe vár tisztázásra, hanem a több száz, több ezer háttér­emberé is, akik legfőbb haszonélvezői Iliescuék hatalmának. Mert mindaz, amit 1989 decembere után műveltek politikai és gazdasági értelemben egyaránt, nem más, mint megengedhetetlen disznóság.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2428
szavazógép
2020-01-03: Közélet - Iochom István:

Dombormű megáldása Esztelneken

Rendkívüli volt az idei Szent Család ünnepe az esztelneki ferences templomban, hiszen sor kerülhetett egy dombormű leleplezésére, megáldására, és a Szent Család oltalmába ajánlották a székely népviseletbe öltözött családokat.
2020-01-03: Sport - :

Szűkítette keretét Märcz Tamás (Vízilabda-Eb)

A kapus Kardos Gergely és a center Német Toni nélkül utazott el a ma kezdődő olaszországi tornára a hazai olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra készülő magyar férfi vízilabda-válogatott.