Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ánte

2020. január 4., szombat, Kármentő

Az új év kapuján átlépve a megviselt tábla látványa, a megmaradt szótöredék időben és térben is messze ágazó gondolatokat indíthat el. Egyébként is hajlamosak vagyunk ilyenkor belerévedni a végtelen időbe, amit az időkorlátok rendszerével – mióta ember az ember – megfoghatóvá igyekszünk varázsolni.

Az ántivilágban ez és ez történt – emlékeznek a régi időkre az idősebbek. Anélkül persze, hogy föltétlenül az „ante Christum”-ra, vagyis a Krisztus előtti időkre gondolnának. Vagy éppen a Római Birodalom egyik válságos időszakára, amikor Hannibál „döngette” Róma kapuit (Hannibal ante portas). Az építészetben jártasak pedig az ókori világ egyik máig élő latin eredetű műszavát idéznék fel.

A megrongált tábla kapcsán talán egyszerűbb, ha föld- és időközelben maradunk. S az éppen most kezdődő esztendő kapujában/küszöbén állva a kultúrtörténet előképeiből táplálkozó megannyi megközelítéssel együtt van erőnk és bátorságunk az éppen következő esztendőt reménnyel fogadni.

Ha már hajlamosak vagyunk megszépíteni azt a bizonyos ántivilágot.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 166
szavazógép
2020-01-04: Közélet - Fekete Réka:

Az első együttes már bizonyított (Zenei tehetségkutató sérülteknek)

Az új év első felkészítő táborát tartja ezen a hétvégén a tavaly alakult, fogyatékkal élő fiatalokból álló együttes, amelynek tagjait a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett United by Music Alapítvány által tavaly első alkalommal szervezett tehetségkutató versenyen válogatták ki. Az idei előválogatókat februárban, a döntőt márciusban tartják, január 31-ig még lehet jelentkezni a versenyre.
2020-01-04: Közélet - :

Kislány az első újszülött

Január 3-án született az új esztendő első kisbabája Sepsiszentgyörgyön, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban 8 óra 50 perckor egy kislány jött a világra – tájékoztatott péntek délelőtt dr. Ivácson Lilla, aki szerint anya és babája egyaránt jól van.