FranciaországHarminc éve ez a leghosszabb közlekedési sztrájk

2020. január 4., szombat, Világfigyelő

Harminc éve a leghosszabb sztrájkká vált csütörtökre Franciaországban a közlekedési dolgozók munkabeszüntetéses tiltakozása a kormány nyugdíjreformtervei ellen, és nincs kilátás a konfliktus rendezésére – hívta fel a figyelmet az AFP francia hírügynökség.

A sztrájk 29. napja tart. Legutóbb 1986–87-ben volt ilyen hosszú munkabeszüntetés az állami vasúttársaság munkavállalói részéről, de az 28 nap után befejeződött. A mostani is főként a vasúti közlekedést sújtja, valamint a Párizs térségét kiszolgáló tömegközlekedést.

Jelenleg minden két nagy sebességű TGV vonatból átlagosan csak egy működik, kivételt az év végi forgalommal tettek, amikor háromból kettőt elindítottak.

Miközben a kormány kitart a jelenlegi 42-féle nyugdíjrendszer egységesítése mellett –  egy pontalapú számítással –, a legnagyobb ellenállást a tiltakozók részéről az váltja ki, hogy bár a jelenleg érvényes 62 éves nyugdíjkorhatárt a kormány formailag nem akarja módosítani, a pontrendszerrel arra késztetné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak.

A teljes összegű nyugdíjra való jogosultsághoz 2027-től a kormányzat a 64 éves kort jelölte meg, ugyanakkor ettől a kortól mindenkit alanyi jogon megilletne egy 1000 eurós minimálnyugdíj. A minimálnyugdíj összege jelenleg nem éri el a 700 eurót.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1561
szavazógép
2020-01-04: Belföld - :

Hírsaláta

NEM EMELKEDIK január 1-jétől az elektromos energia ára, erősítette meg a gazdasági tárca vezetője. Virgil Popescu a Szociáldemokrata Párt Mehedinți megyei elnökének Facebookon megosztott hírére reagált, miszerint január elsejétől nő a villamos energia ára, és ez már a februári számlákon érezhető lesz.
2020-01-06: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Nyugtalanító nyugdíjhelyzet

Nyugdíjasnak lenni anyagi szempontból kész csőd Romániában: egy friss szakértői elemzés szerint mindössze 1630 lejes időskori juttatásra számíthat egy ma havi nettó 4000 lejt – tehát a 3000 lejt éppen meghaladó országos nettó átlagbérnél jelentősen többet – kereső munkavállaló, aki már 35 éve dolgozik, és nem tartozik egyik kivételezett, extra nyugdíjjal dédelgetett kategóriába sem.