Eltüntetik az ujgurok több száz éves temetőit Kínában

2020. január 6., hétfő, Kitekintő

Több mint száz ujgur temetőt semmisített meg Kína az elmúlt két évben – írja a CNN, melynek munkatársai egy hónapot töltöttek azzal, hogy műholdfelvételek elemzésével és ujgur források segítségével feltárják a Kínában elnyomott kisebbségként élő, javarészt muszlim vallású ujgurok temetkezési helyeinek megfogyatkozását.

  • Két nő díszít egy sírt egy ujgur temetőben Hotan külvárosában, Kína északnyugati részén, Hszincsiang tartományban 2019 májusában. Fotó: Greg Baker / AFP
    Két nő díszít egy sírt egy ujgur temetőben Hotan külvárosában, Kína északnyugati részén, Hszincsiang tartományban 2019 májusában. Fotó: Greg Baker / AFP

Az ujgur temetők eltűnéséről korábban már az AFP is beszámolt. A hírügynökség tavaly októberi riportjában azt állították, hogy 2014 óta legalább 45 temetkezési hely tűnt el. A CNN most további 60 temető eltűnését fedezte fel.

A kínai külügy egy közleményben ugyanakkor azt állította, a kínai kormány minden kisebbség számára biztosítja, hogy megválaszthassa a temetkezési helyét, illetve a temetkezése módját. Egy konkrét esetben pedig várostervezési okokra hivatkozva egy ujgur temető „áthelyezéséről” számoltak be hivatalosan.

A temetőknek különleges jelentőségük van az ujgur kultúrában, ezek ugyanis több generációt összekötő találkozási pontokként a falusi élet központjainak számítanak – állítja a CNN beszámolója. Szakértők és emberjogi aktivisták szerint Kínában most mindössze néhány hónap leforgása alatt tüntettek el megannyi több száz éves ujgur temetőt.

A CNN cikkében megszólal egy ujgur költő, Aziz Isa Elkun, aki a családját hátrahagyva csaknem 30 évvel ezelőtt menekült el Hszincsiangból, abból a Kína észak-nyugati részén található tartományból, melyet javarészt ujgurok laknak. Elkun azt mondja, még telefonon sem tudja tartani a kapcsolatot a Kínában élő anyjával, akit ugyanis minden alkalommal felkeres a rendőrség, ha kapcsolatba lép vele. Mivel Kínában nemkívánatos személynek számít, a költő az apja temetésére sem tudott hazamenni, ezért a Google Earth segítségével „látogatta meg” időről időre az apja sírját egészen tavaly júniusig. Akkor ugyanis eltűnt a műholdképekről az a temető is, ahol Elkun apját eltemették.

Elkun nem tudja, hogy mi történt az apja maradványaival, de nem mer kapcsolatba lépni a rokonaival, mert nem akarja a nyakukra küldeni a kínai rendőrséget. Attól is tart, a Kínában élő családtagjain torolják meg azt, hogy az ujgurok helyzetéről beszél a nemzetközi médiának. A költő ugyanakkor úgy érzi, nem maradt más választása, muszáj felszólalni, szerinte ugyanis Hszincsiangban jelenleg kulturális népírtás zajlik.

Kína sikeres terrorellenes harcként számol be arról, ami jelenleg a jelentős részt muszlim ujgurok lakta nyugati tartományában zajlik. A helyiek és nyugati újságírók jelentései szerint ugyanakkor Hszincsiangban a vallási kisebbség erőszakos asszimilációja és elnyomása folyik, amit brutális rendőri fellépés, digitális diktatúra kiépítése és a lakosság jelentős részének koncentrációs táborokba zárása kísér. A külvilágot a jelek szerint mindez mégis hidegen hagyja. (index.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1561
szavazógép
2020-01-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-01-06: Kitekintő - :

Belgium elismerte katalán szakadárok mentelmi jogát

Az illetékes belga bíróság csütörtökön felfüggesztette a Carles Puigdemont és Antoni Comin katalán szakadár vezetők spanyol kiadatási kérelmével kapcsolatos bírósági eljárást – írta az MTI. Ezt az tette lehetővé, hogy az egykori katalán elnök és a katalán kormány korábbi egészségügyi minisztere az Európai Parlament képviselője lett a tavalyi EP-választáson.