Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Eltüntetik az ujgurok több száz éves temetőit Kínában

2020. január 6., hétfő, Kitekintő

Több mint száz ujgur temetőt semmisített meg Kína az elmúlt két évben – írja a CNN, melynek munkatársai egy hónapot töltöttek azzal, hogy műholdfelvételek elemzésével és ujgur források segítségével feltárják a Kínában elnyomott kisebbségként élő, javarészt muszlim vallású ujgurok temetkezési helyeinek megfogyatkozását.

  • Két nő díszít egy sírt egy ujgur temetőben Hotan külvárosában, Kína északnyugati részén, Hszincsiang tartományban 2019 májusában. Fotó: Greg Baker / AFP
    Két nő díszít egy sírt egy ujgur temetőben Hotan külvárosában, Kína északnyugati részén, Hszincsiang tartományban 2019 májusában. Fotó: Greg Baker / AFP

Az ujgur temetők eltűnéséről korábban már az AFP is beszámolt. A hírügynökség tavaly októberi riportjában azt állították, hogy 2014 óta legalább 45 temetkezési hely tűnt el. A CNN most további 60 temető eltűnését fedezte fel.

A kínai külügy egy közleményben ugyanakkor azt állította, a kínai kormány minden kisebbség számára biztosítja, hogy megválaszthassa a temetkezési helyét, illetve a temetkezése módját. Egy konkrét esetben pedig várostervezési okokra hivatkozva egy ujgur temető „áthelyezéséről” számoltak be hivatalosan.

A temetőknek különleges jelentőségük van az ujgur kultúrában, ezek ugyanis több generációt összekötő találkozási pontokként a falusi élet központjainak számítanak – állítja a CNN beszámolója. Szakértők és emberjogi aktivisták szerint Kínában most mindössze néhány hónap leforgása alatt tüntettek el megannyi több száz éves ujgur temetőt.

A CNN cikkében megszólal egy ujgur költő, Aziz Isa Elkun, aki a családját hátrahagyva csaknem 30 évvel ezelőtt menekült el Hszincsiangból, abból a Kína észak-nyugati részén található tartományból, melyet javarészt ujgurok laknak. Elkun azt mondja, még telefonon sem tudja tartani a kapcsolatot a Kínában élő anyjával, akit ugyanis minden alkalommal felkeres a rendőrség, ha kapcsolatba lép vele. Mivel Kínában nemkívánatos személynek számít, a költő az apja temetésére sem tudott hazamenni, ezért a Google Earth segítségével „látogatta meg” időről időre az apja sírját egészen tavaly júniusig. Akkor ugyanis eltűnt a műholdképekről az a temető is, ahol Elkun apját eltemették.

Elkun nem tudja, hogy mi történt az apja maradványaival, de nem mer kapcsolatba lépni a rokonaival, mert nem akarja a nyakukra küldeni a kínai rendőrséget. Attól is tart, a Kínában élő családtagjain torolják meg azt, hogy az ujgurok helyzetéről beszél a nemzetközi médiának. A költő ugyanakkor úgy érzi, nem maradt más választása, muszáj felszólalni, szerinte ugyanis Hszincsiangban jelenleg kulturális népírtás zajlik.

Kína sikeres terrorellenes harcként számol be arról, ami jelenleg a jelentős részt muszlim ujgurok lakta nyugati tartományában zajlik. A helyiek és nyugati újságírók jelentései szerint ugyanakkor Hszincsiangban a vallási kisebbség erőszakos asszimilációja és elnyomása folyik, amit brutális rendőri fellépés, digitális diktatúra kiépítése és a lakosság jelentős részének koncentrációs táborokba zárása kísér. A külvilágot a jelek szerint mindez mégis hidegen hagyja. (index.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 147
szavazógép
2020-01-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-01-06: Kitekintő - :

Belgium elismerte katalán szakadárok mentelmi jogát

Az illetékes belga bíróság csütörtökön felfüggesztette a Carles Puigdemont és Antoni Comin katalán szakadár vezetők spanyol kiadatási kérelmével kapcsolatos bírósági eljárást – írta az MTI. Ezt az tette lehetővé, hogy az egykori katalán elnök és a katalán kormány korábbi egészségügyi minisztere az Európai Parlament képviselője lett a tavalyi EP-választáson.