Belgium elismerte katalán szakadárok mentelmi jogát

2020. január 6., hétfő, Kitekintő

Az illetékes belga bíróság csütörtökön felfüggesztette a Carles Puigdemont és Antoni Comin katalán szakadár vezetők spanyol kiadatási kérelmével kapcsolatos bírósági eljárást – írta az MTI. Ezt az tette lehetővé, hogy az egykori katalán elnök és a katalán kormány korábbi egészségügyi minisztere az Európai Parlament képviselője lett a tavalyi EP-választáson.

  •  Carles Puigdemont és Antoni Comin.  Fotó: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
    Carles Puigdemont és Antoni Comin. Fotó: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

A belga igazságszolgáltatás elismeri mentelmi jogunkat, és úgy határozott, hogy felfüggeszti a letartóztatási és kiadatási eljárást – erősítette meg maga Puigdemont Twitter-üzenetében.

Az egykori katalán elnök hozzátette azt is, hogy Spanyolországnak is el kell ismernie a mentelmi jogot és ebből kifolyólag szabadon kell engednie Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettest, aki jelenleg a rá kiszabott börtönbüntetést tölti a spanyol fővárosban.

Simon Bekaert, a katalán politikusok védőügyvédje a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a bíróság visszavont minden korlátozást a politikusok szabadságára vonatkozóan. „A belga igazságszolgáltatás úgy döntött, hogy amíg az Európai Parlament elismeri a politikusok mentelmi jogát, addig a kiadatásukkal kapcsolatos bírósági eljárás nem folytatódhat” – tette hozzá Bekaert.

A belga bíróság azután határozott a bírósági eljárás felfüggesztéséről, hogy az Európai Unió Bírósága 2019. december 19-én azt az ítéletet hozta: minden megválasztott EP-képviselőknek minden esetben joguk van mandátumuk betöltéséhez, így mentelmi joguk gyakorlásához is. Az unió bírósága ezt a döntést eredetileg Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes ügyében hozta meg.

Tavaly májusban mindhárom katalán politikust az Európai Parlament képviselőjévé választották. Puigdemont és Comin 2017 szeptembere óta Belgiumban tartózkodik, miután az a függetlenségi népszavazás miatt hazájukban büntetőeljárást indítottak ellenük lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1561
szavazógép
2020-01-06: Kitekintő - :

Eltüntetik az ujgurok több száz éves temetőit Kínában

Több mint száz ujgur temetőt semmisített meg Kína az elmúlt két évben – írja a CNN, melynek munkatársai egy hónapot töltöttek azzal, hogy műholdfelvételek elemzésével és ujgur források segítségével feltárják a Kínában elnyomott kisebbségként élő, javarészt muszlim vallású ujgurok temetkezési helyeinek megfogyatkozását.
2020-01-06: Kitekintő - :

A kémfőnök, akit Trump drónnal lövetett ki

Az Egyesült Államok likvidálta az iráni kémfőnököt, Kászim Szulejmánit, akit ugyan Washington lényegében már tavaly tavasszal terroristának minősített, de a meggyilkolása mégis erős és váratlan lépés Donald Trumptól. Olyan, mintha Teherán megölette volna a CIA vezetőjét. Szulejmáni ráadásul több volt, mint kémfőnök. Afféle láthatatlan külügyminiszterként döntő szerepet játszott Irán közel-keleti politikájában.