Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

DakarElőször versenyez a mezőny Szaúd-Arábiában

2020. január 6., hétfő, Sport

Az első gyorsasági szakasszal vasárnap megkezdődött a világ egyik legnehezebbnek tartott tereprali-versenye, a Dakar, amelyet először rendeznek meg Szaúd-Arábiában. A viadal 1979 óta íródó történetében legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy nem volt magyar induló a mezőnyben, ez most megismétlődik, miután a korábban 14 Dakaron is részt vevő Szalay Balázs, Bunkoczi László páros a szükséges anyagi háttér hiányában nem vállalta a rajthoz állást.

  • Fotó: Facebook / Dakar Rally
    Fotó: Facebook / Dakar Rally

Az első szaúdi Dakaron öt kategóriában, autóval, kamionnal, motorkerékpárral, quaddal, valamint az első alkalommal külön géposztályba sorolt, négykerék-meghajtású buggyk­kal mérik össze tudásukat az indulók, akiknek 12 nap alatt 5000 kilométer gyorsasági szakaszt, összesen 7500 kilométeres távot kell megtenniük Dzsiddából rajtolva, és a Rijádtól 40 kilométeres távolságra lévő, építés alatt álló szórakoztató-, sport- és rendezvényközpontba, Kiddijába érkezve.

Az autósoknál a címvédő katari Nasszer al-Attijah (Toyota) mellett ott lesz a mezőnyben többek között a pályafutása első Dakarján induló, kétszeres Forma–1-es világbajnok spanyol Fernando Alonso (Toyota), akinek a motorkerékpárral ötszörös győztes honfitársa, Marc Coma lesz majd a navigátora. Az autóval és motorkerékpárral összesen 13 Dakart megnyert, 54 éves Stephane Peterhansel egy Mini volánja mögött száll harcba a végső sikerért, míg a motorosoknál a címvédő ausztrál Toby Price-on kívül csaknem 150 versenyző igyekszik majd két keréken teljesíteni a sivatagi kihívást. A 12 gyorsasági szakasz közül hármon több mint 450 kilométert kell majd egy nap alatt megtennie versenytempóban a mezőnynek, amely az első hat etap megtétele után január 11-én Rijádban tölthet el egy pihenőnapot, hogy aztán további hat gyorsasági szakasz után január 17-én érje el a célt Kiddijában.

A Mini versenyzője, Vaidotas Zala volt a leggyorsabb a 2020-as Dakar-rali első szakaszán, Fernando Alonso pedig a 11. helyen kezdett. A 319 km-es szelektív szakasz nagy részében a Toyotával versenyző címvédő, Nasser Al-Attiyah állt az élen, a katari versenyző azonban később három defektet is összeszedett. Zala mögött a 2. pozícióban Stephane Peterhansel végzett a nyitószakaszon, megelőzve a csapattárs Carlos Sainzot. A motorosoknál a címvédő ausztrál Toby Price (KTM) nyert, a szatmárnémeti  Gyenes Emánuel a 49. helyen végzett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1137
szavazógép
2020-01-06: Sport - :

Folytatódik a bajnokság (Minifoci)

Bár a kézivásárhelyi öregfiú minifoci-bajnokság 6. fordulója csak január 10-re van beütemezve, az újév harmadik napján azonban már lejátszották a szóban forgó kör nyitómérkőzését.
2020-01-07: Gazdakör - Bokor Gábor:

Komoly terveket sző a kormány

A 2020-ra érvényes állami költségvetési törvény mezőgazdasági minisztériumot illető részébe belefoglalták az idei évben a gazdáknak kínált támogatásokat is. A kormányprogram egyik fontos célkitűzése az ország mezőgazdasági potenciáljának értékesítése, a nemzeti élelmiszer-biztonság megvalósítása, exportlehetőségek biztosítása – mindezek elérését több lépésben kívánja elérni a kormány.