Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Komoly terveket sző a kormány

2020. január 7., kedd, Gazdakör

A 2020-ra érvényes állami költségvetési törvény mezőgazdasági minisztériumot illető részébe belefoglalták az idei évben a gazdáknak kínált támogatásokat is. A kormányprogram egyik fontos célkitűzése az ország mezőgazdasági potenciáljának értékesítése, a nemzeti élelmiszer-biztonság megvalósítása, exportlehetőségek biztosítása – mindezek elérését több lépésben kívánja elérni a kormány.

A tervezett lépések között szerepel a mezőgazdasági termelők anyagi támogatása, a társulási formák létrejöttének ösztönzése, a többletértéket hordozó bio- és hagyományos termékek piacának serkentése. Hangsúlyt kívánnak fektetni a meglévő öntözőrendszerek felújítására, újak létesítésére, a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj árának támogatására. Ugyanakkor fenntartanák az országos átmeneti támogatásokat a növénytermesztésben és állattenyésztésben is.

A 2020–2023-as időszakban az ágazati politikák is több pillérre épülnek. Szó van itt az öntözőrendszerek bővítéséről, az ökogazdálkodásból származó és a hagyományos termékek előállításának és forgalmazásának serkentéséről. De napirenden szerepel például az adócsalás kiküszöbölése csökkentett értékű áfa bevezetésével. Finanszíroznák a mezőgazdasági kutatást, a vidékfejlesztést. Tovább kívánják fejleszteni az országos jégeső-elhárító rendszert. Programokat kívánnak kidolgozni a sertések és szárnyasok hazai szaporítására, támogatnák a hazai sertésfajták – a báznai és a mangalica – tenyésztését.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2460
szavazógép
2020-01-06: Sport - :

Először versenyez a mezőny Szaúd-Arábiában (Dakar)

Az első gyorsasági szakasszal vasárnap megkezdődött a világ egyik legnehezebbnek tartott tereprali-versenye, a Dakar, amelyet először rendeznek meg Szaúd-Arábiában. A viadal 1979 óta íródó történetében legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy nem volt magyar induló a mezőnyben, ez most megismétlődik, miután a korábban 14 Dakaron is részt vevő Szalay Balázs, Bunkoczi László páros a szükséges anyagi háttér hiányában nem vállalta a rajthoz állást.
2020-01-07: Gazdakör - Bokor Gábor:

Számvetés az esztendőfordulón

Újabb év kezdődik, az elmúlt napokban volt idő a tavalyi esztendőt illető számvetésre is. Amint mondják a gazdák, a tavalyi év összességében jónak mondható. Az időjárás kedvezett, volt eső, volt meleg idő, épp amikor kellett. Szép és nagy mennyiségű terményt hordhattak haza. Rekordtermésekről nem beszélhetünk, de ennél fontosabb, hogy a terményeknek jó ára volt. A pityóka már második éve szép összegeket hozott a gazdák zsebébe, valószínű, ez még több gazdát ösztönöz, hogy foglalkozzon ezzel a kultúrával.