Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kártérítés a sertésekért

2020. január 7., kedd, Gazdakör

A tavalyi év végéig 14 507 sertéstenyésztő részesült kártérítésben az afrikai sertéspestisben elpusztult vagy a járványveszély miatt kényszerből leölt állatai után.

A kifizetések összegei országos szinten meghaladták a 403 millió lejt. A legtöbb pénzt Tulcea megyében fizették ki, itt 1187 károsult gazdaság 46,6 millió lej kárpótlást kapott. Az országos állategészségügyi ügynökség által közzétett adatok szerint Kovászna megyében 43 sertéstenyésztőnek összesen 69 ezer lejt fizettek ki.

Az afrikai sertéspestist első alkalommal 2017. július 31-én fedezték fel Szatmár megyében. A járvány terjedését folyamatosan ellenőrzik, az adatokat naponta összesítik. Megfelelő gyógymód híján a beteg vagy fertőzésgyanús sertéseket leölik, a tetemeket megsemmisítik, a tulajdonosokat pedig az állam a törvényes keretek között kárpótolja. A betegség terjedésének megakadályozása érdekében minden gyanús esetet azonnal kell jelenteni az állatorvosnak vagy a megyei állategészségügyi igazgatóságnak. Jelenleg az ország 24 megyéjében, 237 településén 626 gócpontot tartanak nyilván – számolt be az országos állategészségügyi ügynökség közleményére alapozva az agroinfo.ro.

Az afrikai sertéspestis az emberekre nem jelent veszélyt, gazdasági és szociális téren azonban komoly károkat okozhat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2460
szavazógép
2020-01-07: Gazdakör - Bokor Gábor:

Számvetés az esztendőfordulón

Újabb év kezdődik, az elmúlt napokban volt idő a tavalyi esztendőt illető számvetésre is. Amint mondják a gazdák, a tavalyi év összességében jónak mondható. Az időjárás kedvezett, volt eső, volt meleg idő, épp amikor kellett. Szép és nagy mennyiségű terményt hordhattak haza. Rekordtermésekről nem beszélhetünk, de ennél fontosabb, hogy a terményeknek jó ára volt. A pityóka már második éve szép összegeket hozott a gazdák zsebébe, valószínű, ez még több gazdát ösztönöz, hogy foglalkozzon ezzel a kultúrával.
2020-01-07: Gazdakör - Incze Péter:

55 százalékos lehívási arány a vidékfejlesztési alapoknál (Vidékfejlesztés)

A tavalyi év utolsó napjaiban Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszter egy nyilatkozatában 55 százalékos lehívási rátáról beszélt a vidékfejlesztési alapoknál. Ha figyelembe vesszük a 2016-ban és 2017-ben előzetesen kifizetett összegeket, akkor jelenleg egy  59 százalékos lehívási és kifizetési arányról beszélhetünk.