Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Vidékfejlesztés55 százalékos lehívási arány a vidékfejlesztési alapoknál

2020. január 7., kedd, Gazdakör

A tavalyi év utolsó napjaiban Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszter egy nyilatkozatában 55 százalékos lehívási rátáról beszélt a vidékfejlesztési alapoknál. Ha figyelembe vesszük a 2016-ban és 2017-ben előzetesen kifizetett összegeket, akkor jelenleg egy  59 százalékos lehívási és kifizetési arányról beszélhetünk.

  • Jelentős összeget szánnak öntözőrendszerek létesítésére (illusztráció)
    Jelentős összeget szánnak öntözőrendszerek létesítésére (illusztráció)

Az uniós jóváhagyás szerint a 2014 és 2020 közötti időszakban a vidékfejlesztési tervben összesen 9,472 milliárd euró pályázható. Ebből 8,125 milliárd az uniós költségvetésből, a vidékfejlesztési alapból érkezik, amihez a román állam költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kell hozzátenni. Egy év van a teljes összeg lefedésére pályázatokkal, a kifizetések elvégzésére pedig három, a 2022-es évet is beleértve. A vidékfejlesztési pénzekből a közvetlen beruházási és vidékfejlesztési pályázatok kifizetésére 5,84 milliárd eurót különítettek el. Kiegészítő támogatásokra (hegyvidéki, klímavédelmi, zöldítési, illetve ökogazdálkodási kifizetésekre) emellett 3,6 milliárd euró költhető. A beruházási pályázatoknál mostanig mintegy 5 milliárd euró értékben kötöttek meg kifizetési szerződéseket, a sikeres pályázóknak az országos vidékfejlesztési ügynökség 2015 óta 2,86 milliárd eurót fizetett ki. A ki­egészítő támogatásokat évente, a területalapú támogatással együtt fizetik a jogosultaknak. Az erre elkülönített 3,6 milliárd euróból a gazdálkodóknak 2,36 milliárd eurót fizetett ki az APIA.

Az agrárminiszter idén esedékes pályázatokról is beszélt. A fiatal gazdák számára a legjobb hír, hogy sikerült 40 millió euró elhasználatlan összeget azonosítani, amit az el nem költött alapok átcsoportosításával fiatal gazdák megtelepedésének támogatására szeretnének fordítani. A jelen hétéves időszakban erre a célra szánt keretösszeg már tavaly kimerült, így idén nem is lehet pályázni erre az intézkedésre. A minisztérium kiemelten szeretné támogatni a fiatal, 41 év alatti mezőgazdászokat, hiszen az ország – akárcsak a többi uniós tagállam – a földművesréteg elöregedésével küzd. Románia az átlagosnál még rosszabb helyzetben van, a gazdáknak mindössze 3,1 százaléka fiatal, szemben az 5,1 százalékos uniós átlaggal. A 40 millió euró keretösszegű, fiataloknak szóló kiírást már az első negyedévben, márciusban el szeretnék indítani, miután az unió bizottságától megérkezik a jóváhagyás az átcsoportosítására. Korábbi lapszámainkban részletesen bemutattuk a pályázati feltételeket, így a tudnivalókra az érdekeltek könnyen rákereshetnek, s időben felkészülhetnek a pályázataik letevésére.

Az agrárminiszter szerint 43 millió euró értékű kiírás várható a 4.3-as intézkedés keretében, amit célirányosan az öntözőberendezések fejlesztésére és létesítésére szánnak. A miniszter bejelentése szerint lesz újabb kiírás a 17.1-es számot viselő intézkedésnél, ahol részlegesen visszaigényelhető a növénykultúrák és állatok biztosítási díja. A pályázható összeg valamivel több, mint 40 millió euró. Az intézkedés lényege, hogy az őszi kultúrák biztosítására kifizetett összegek egy részét az ügynökség pályázat útján visszatéríti az igénylőnek. Az előírás szerint a pályázó teljes gazdaságát vagy valamely kultúrájának egész területét, illetve állatait be kell biztosítania szárazság, aszály, árvizek, jég, kora vagy késő tavaszi fagy, vihar, nagy erősségű záporok, hosszan tartó túlzott csapadék, valamint a karanténlistán szereplő növény- és állatbetegségek okozta károk ellen. A biztosításnak ki kell terjednie egészen a betakarítás pillanatáig. Az intézkedésre magánszemélyek és jogi személyiséggel rendelkező mezőgazdasági vállalkozások egyaránt pályázhatnak.

Jó hír, hogy a Leader-csoportok együttműködését támogató 19.3-as intézkedésnél január 31-ig meghosszabbították a pályázati határidőt. Ugyanígy kitolták egészen március 31-ig a 8-as számú, erdősítést támogató intézkedés pályázhatóságát. Utóbbinál a kiírás összege 15 millió euró. Ennél az intézkedésnél a pályázatokat a megyei APIA-hivatalokhoz kell letenni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2456
szavazógép
2020-01-07: Gazdakör - Bokor Gábor:

Kártérítés a sertésekért

A tavalyi év végéig 14 507 sertéstenyésztő részesült kártérítésben az afrikai sertéspestisben elpusztult vagy a járványveszély miatt kényszerből leölt állatai után.
2020-01-06: Közélet - :

A madéfalvi veszedelemre emlékeztek (Székely Nemzeti Tanács)

Hagyományos módon a csíksomlyói kegytemplom harangjainak hangjával kezdődött a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) megemlékezése a madéfalvi veszedelem 256. évfordulójára Marosvásárhelyen vasárnap. A Kultúrpalota nagytermében Fodor Tamás csíkszeredai konzul az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot, a háromszéki önvédelmi harcot megidézve kijelentette, sokat köszönhet Magyarország a székely nemzetrésznek. Soós Zoltán, a marosvásárhelyi magyarok polgármesterjelöltje történészként idézte meg a 256 éve történt „előre kitervelt tömeggyilkosságot”.