Eladó a Hollóházi Porcelángyár

2020. január 8., szerda, Magazin

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) eladásra hirdette meg a hungarikumok gyűjteményébe sorolt, 240 éves múltra visszatekintő hollóházi porcelángyárat.

  • Hollóházi csemege-készlet. Fotó: hollohazi.hu
    Hollóházi csemege-készlet. Fotó: hollohazi.hu

A Hollóháza védjegy a magyar állam tulajdonát képezi, használatára a Porcelángyár határozott időre szóló használati szerződéssel rendelkezik.

A vevőnek kötelezettséget kell vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy a társaság a fő tevékenységét – a háztartási kerámia gyártását – mindaddig fenntartja, amíg az állam díjfizetés ellenében kizárólagossággal biztosítja részére a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenységéhez.

Az állami tulajdonú Hollóházi Porcelángyár Kft.-t 2013-ban alapították. A korábbi gyártó céget, a többségi állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra (HPM) Zrt.-t felszámolták. Eszközeit, készleteit és dolgozóinak egy részét előbb a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. vette át, majd az bérbe adta a gyártáshoz szükséges ingatlanokat és eszközöket a 2013 végén létrehozott, Hollóházi Porcelángyár Kft.-nek, mely 2012-ben megvásárolta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2020-01-08: Magazin - :

Az erdei fülesbagoly és a keresztes vipera (Az év madara és az év hüllője 2020-ban)

Az erdei fülesbaglyot választották egy internetes szavazáson az idei év madarának, az év hüllője a keresztes vipera. Az év madara címmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a különböző fajok vagy madárcsoportok és azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét.
2020-01-08: Magazin - :

Velence legrégebbi ábrázolása

Egy skóciai egyetem Velence történetét kutató tudósa egy korabeli útleírás kéziratában a város 14. századi látképére bukkant. Ez Velence eddigi legrégebbi ábrázolása lehet.