Megnyitották a nemzeti összetartozás évét

2020. január 8., szerda, Világfigyelő

A nemzeti összetartozás minden magyarba bele van írva – hangoztatta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tegnap Mosonmagyaróváron a nemzeti összetartozás évének ünnepélyes megnyitóján.

  • Rétvári Bence és Nagy István az emléktábla előtt. FOTÓ: MTI / KRIZSÁN CSABA
    Rétvári Bence és Nagy István az emléktábla előtt. FOTÓ: MTI / KRIZSÁN CSABA

Rétvári Bence a piarista iskolában rendezett ünnepségen kijelentette: a trianoni békediktátum következtében az elmúlt száz évben a magyarság nem az összeomlásról, hanem az élni akarásáról, az újrakezdési képességéről és az alkalmazkodni tudásáról tett tanúbizonyságot. Az Alaptörvény a legmagasabb szintre emelte a nemzeti összetartozás eszméjét, ami azért volt fontos, mert 2004-ben a magyar politika jelentős része a határon túli magyarok ellenében politizált. „Mindnyájunk közös felelőssége, hogy a határon túli magyarok érdekeiért kiálljunk, mert ha mi magunk nem állunk ki a magyarokért, akkor ezt senki nem fogja megtenni” – fogalmazott.

Az elmúlt száz év két fontos tanulsága, hogy az ország szuverenitását és autonómiáját meg kell őrizni – mondta az államtitkár.
Rétvári Bence beszélt arról is, hogy a nemzeti összetartozás évébe nem előkészületek nélkül érkezünk, mert tavalyelőtt, az első világháború centenáriumi évében a kormány már számos ide is tartozó intézkedést tett. Egyebek mellett 609 emlékművet újítottak fel az első világháborúban harcoló vagy elhunyt katonák emlékére, 62 olyan könyv jelent meg, amelyek a világháborúról és a trianoni békeszerződés előtti időszakról szólnak, három számítógépes játékot alkottak és filmforgatókönyvek készültek.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a békeszerződés egy elhibázott diktátum volt, mert nem a megbékélést szolgálta, hanem újabb konfliktusokat és nézeteltéréseket eredményezett, teret engedett a kommunizmus és a nácizmus eszméinek, és végső soron a második világháborúhoz vezetett.

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője az iskola udvarán leleplezte a nemzeti összetartozás évének alkalmából elhelyezett emléktáblát. Avatóbeszédében a politikus azt emelte ki, hogy az összetartó erőt, az összetartozás élményét 2010-ig számtalan eszközzel gyengítették, rombolták, de a mai nap is bizonyíték arra, hogy elpusztítani nem tudták. „Az összetartozás évének legfontosabb üzente az, hogy a szellemiekben összeépült haza úgy erősít bennünket, hogy senki ellen nem irányul, példát mutat, és bizonyítja, hogy csak a múltját ismerő, biztos jövőképpel bíró nemzetek lehetnek egyenrangú partnerei egymásnak” – mondta. Hozzátette: a múlt sérelmein úgy lehet túllépni, hogy feldolgozzuk és kibeszéljük, a szomszédos országokkal való együttműködésnek pedig nincs alternatívája.

„A nemzeti összetartozás éve nem csak a határokon belüli magyarságnak jelent sokat, mert az elszakított nemzettársainknak azt üzeni, hogy nincsenek egyedül, egyek vagyunk, sorsközösségben élünk. Véget értek az egyedüllét évtizedei, és végképp magunk mögött hagytuk a meg- és kitagadás korát” – jelentette ki.

„Az emléktábla arra hívja fel a figyelmet, hogy csak együtt vagyunk képesek újraépíteni közös hazánkat, Európát és benne a Kárpát-medencét” – fogalmazott a miniszter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2291
szavazógép
2020-01-08: Jegyzet - Fekete Réka:

Első a vakáció, majd jöhet a többi

Tavaly augusztusban még nem lehetett tudni, hogy mikor kezdődik a 2019/2020-as tanév, az ellenben már biztos volt, hogy nem lesz félévközi vakáció februárban. A 2020/2021-es tanév szerkezetére vonatkozó, hétfőn közvitára bocsátott tervezet szerint ellenben újból visszavezetik a két félévet elválasztó februári szünidőt, ami némileg kiegyenlíti a két szemeszter időtartamát, és segít abban, hogy a karácsonyi vakáció előtt ne kelljen kapkodni a dolgozatírásokkal, lezárásokkal, mint ahogy jelenleg történik.
2020-01-08: Világfigyelő - :

Pedro Sánchezt választották kormányfővé (Spanyolország)

Miniszterelnökké választotta Pedro Sánchezt a spanyol parlament tegnap Madridban. A Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkárát, eddigi ügyvezető kormányfőt 167 képviselő támogatta, 165-en voksoltak ellene, 18-an pedig tartózkodtak.