SpanyolországPedro Sánchezt választották kormányfővé

2020. január 8., szerda, Világfigyelő

Miniszterelnökké választotta Pedro Sánchezt a spanyol parlament tegnap Madridban. A Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkárát, eddigi ügyvezető kormányfőt 167 képviselő támogatta, 165-en voksoltak ellene, 18-an pedig tartózkodtak.

Pedro Sánchez a szavazás második fordulójában, egyszerű többséggel nyerte el a miniszterelnöki posztot, miután a vasárnap rendezett első fordulóban nem szerezte meg a törvényhozás abszolút többségének támogatását.

A voksolást megelőző beszédében Pedro Sánchez hangsúlyozta: ahhoz kéri a képviselők támogatását, hogy koalíciós kormánya megalakulásával véget érjen a hosszan tartó belpolitikai patthelyzet Spanyolországban. Mint mondta, a tavaly lezajlott két parlamenti választás után az általa kínált koalíció az egyetlen lehetséges kormányzati alternatíva. Egy demokrácia elsődleges elve elfogadni a választási eredményt, a parlament összetételét, és a szocialista pártot kivéve egyetlen más erő sem tud kormányt ajánlani Spanyolországnak – fogalmazott.

Pablo Casado, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt elnöke hozzászólásában bírálta Sánchezt, amiért megválasztása érdekében partnerséget vállal „a szélsőbaloldallal, a katalán puccsistákkal és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet örököseivel”. Spanyolország legradikálisabb kormánya születik meg – jelentette ki.

Montse Bassa, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal politikusa elmondta: azért teszik tartózkodással lehetővé Sáncheznek a kormányalakítást, hogy lehetőséget adjanak a kormányok közötti politikai párbeszédnek. „Azt hiszi, hogy érdekel egy olyan oroszág kormányozhatósága, amely a testvéremet bebörtönözte?” – mondta Sánchezhez szólva az eredményről. A politikus testvére, Dolors Bassa a leváltott Puigdemont-kormány tagja volt, akit 12 évre ítélt a spanyol legfelsőbb bíróság a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott, erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult perben. Mint mondta, továbbra sem tettek le fő célkitűzésükről, a katalán önrendelkezés érvényesítéséről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2288
szavazógép
2020-01-08: Világfigyelő - :

Megnyitották a nemzeti összetartozás évét

A nemzeti összetartozás minden magyarba bele van írva – hangoztatta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tegnap Mosonmagyaróváron a nemzeti összetartozás évének ünnepélyes megnyitóján.
2020-01-08: Világfigyelő - :

Bosszúforgatókönyveket jelentettek be (Iráni–amerikai viszály)

Tizenhárom bosszúforgatókönyről számolt be Ali Samháni admirális, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára tegnap, válaszul Kászim Szulejmáni halálára. A tábornokot a múlt héten Bagdadban az amerikaiak célzott dróntámadással gyilkolták meg.