Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Iráni–amerikai viszályBosszúforgatókönyveket jelentettek be

2020. január 8., szerda, Világfigyelő

Tizenhárom bosszúforgatókönyről számolt be Ali Samháni admirális, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára tegnap, válaszul Kászim Szulejmáni halálára. A tábornokot a múlt héten Bagdadban az amerikaiak célzott dróntámadással gyilkolták meg.

  • Kászim Szulejmáni portréjával bosszút esküsznek az iráni parlamentben. FOTÓ: ICANA
    Kászim Szulejmáni portréjával bosszút esküsznek az iráni parlamentben. FOTÓ: ICANA

„Tudja meg Amerika, hogy mostanáig már tizenhárom bosszúforgatókönyvet vitattunk meg a tanácsban, és még ha végül a leggyengébb is valósul meg, az is rémálom lesz az amerikaiak számára” – jelentett ki Samháni. A politikus azt mondta, e forgatókönyvekről több részletet még nem árulhat el, de leszögezte azt is: az iráni vezetésnek pontos információi vannak a térségben állomásozó amerikai haderőről.
„Az Iszlám Köztársaság üzenete világos: Amerika megölte Irán nemzeti hősét, a büszkeségünk pedig nem engedi, hogy tétlenek maradjunk! Ha az amerikai csapatok nem vonulnak ki a térségből állva, két lábon, akkor mi küldjük őket haza fekve, holtan” – jelentette ki Samháni.
Rámutatott továbbá arra, hogy Washington fő szövetségesei – Németország, Franciaország és Spanyolország – vélhetően kivonják majd csapataikat a térségből azért, hogy ne veszélyeztessék saját érdekeiket a terrorista amerikai elnök miatt.

A Reuters hírügynökség elemzőkre hivatkozva azt közölte, hogy Irán vélhetően elkerüli a nyílt konfliktust Washingtonnal, viszont számítani lehet a térségben szabotázsakciókra és egyéb, korlátozott katonai fellépésekre.

Irán arányos választ fog adni arra, hogy az Egyesült Államok meggyilkolta Kászim Szulejmánit, a Forradalmi Gárda elitegységét vezető tábornokot – figyelmeztetett tegnap az iszlám köztársaság külügyminisztere is. Mohamed Dzsavád Zaríf állami terrorizmusnak nevezte a múlt heti, Irakban végrehajtott amerikai légicsapásokat, amelyekben többek között Szulejmáni is életét vesztette. Hozzátette, véleménye szerint a művelet agressziónak, fegyveres támadásnak minősül országa ellen, amelyre Teherán arányos választ fog adni.
„Mi nem cselekszünk törvénytelenül, mint Donald Trump” – fogalmazott a tárcavezető az amerikai  elnök vasárnapi bejelentésére emlékeztetve, miszerint az Egyesült Államok talán aránytalan mértékben fog visszavágni, és kulturális helyszíneket is bombázni fog, amennyiben Irán megtorolja Szulejmáni likvidálását. Zaríf kijelentette: Trump ezzel tanúbizonyságot tett arról, hogy nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot, és kész háborús bűncselekményeket is elkövetni. Az amerikai elnöknek fel kell ismernie, hogy hamis információkkal látták el, fel kell ébrednie, bocsánatot kell kérnie, és változtatnia kell az irányvonalán – mondta.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes eközben hangsúlyozta, hogy még nem halott a 2015-ben létrejött nukleáris megállapodás, Teherán kész ismét teljes mértékben eleget tenni a szerződés szerinti kötelezettségeinek, ha visszavonják az ellene elrendelt büntetőintézkedéseket.

Kászim Szulejmáni megölése helyes döntés volt – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tegnap. Megismételte az amerikai kormány ismert álláspontját, miszerint az iráni Kászim Szulejmáni tábornok, a Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka ellen végrehajtott célzott támadás jogszerűségét még a támadás előtt megvizsgálták, a csapásmérés nem volt ellentétes a nemzetközi joggal. Pompeo leszögezte: valamennyi további esetleges csapásmérés iráni célpontokra szintén megfelel majd a háború feltételeit szabályozó nemzetközi jognak. A miniszter kifejtette: az amerikai kormányzat elszánt, hogy féken tartsa Iránt, továbbra is maximális nyomásgyakorlással él majd, amennyiben Teherán újabb rossz döntést hozna.

A NATO biztonsági megfontolásokból kivonja az iraki biztonsági erők kiképzését végző személyzetének egy részét Irakból – közölte az észak-atlanti katonai szövetség egyik tisztségviselője annak nyomán, hogy ismét fellángolt a viszály Washington és Teherán között egy magas rangú iráni katonai parancsnok megölése miatt. „Minden szükséges óvintézkedést megteszünk az embereink védelmére. Ez magában foglalja a személyzetünk egy részének átmeneti átcsoportosítását Irakon belül és kívül” – mondta a NATO illetékese. Hozzátette, a NATO fenntartja jelenlétét Irakban, és kész folytatni kiképző- és képességfejlesztő programját, ha a helyzet ezt lehetővé teszi.

A NATO iraki missziója mintegy ötszáz fős katonai kiképző, tanácsadó és kiszolgáló személyzetből áll, amely a 29 tagú katonai szövetség államaiból és a partnerországokból érkezett katonai és polgári munkatársakból tevődik össze.
Kermán városában, a temető mártírok számára fenntartott parcellájában tegnap eltemették Kászim Szulejmánit. A ceremóniát el kellett halasztani néhány órával, mert a gyászolók között kialakult tolongásban legalább 56 embert halálra tapostak és 213-an megsérültek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 147
szavazógép
2020-01-08: Világfigyelő - :

Pedro Sánchezt választották kormányfővé (Spanyolország)

Miniszterelnökké választotta Pedro Sánchezt a spanyol parlament tegnap Madridban. A Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkárát, eddigi ügyvezető kormányfőt 167 képviselő támogatta, 165-en voksoltak ellene, 18-an pedig tartózkodtak.
2020-01-08: Közélet - :

Kiégett egy autószerelő műhely

Mikóújfaluba riasztották szerdára virradó éjszaka a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársait, az intézmény tájékoztatása szerint a faluban egy autószerelő műhely gyulladt ki. A lángok ezúttal is egy kémény miatt csaptak fel, értesüléseink szerint a kár jelentős.