Iráni–amerikai viszályBosszúforgatókönyveket jelentettek be

2020. január 8., szerda, Világfigyelő

Tizenhárom bosszúforgatókönyről számolt be Ali Samháni admirális, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára tegnap, válaszul Kászim Szulejmáni halálára. A tábornokot a múlt héten Bagdadban az amerikaiak célzott dróntámadással gyilkolták meg.

  • Kászim Szulejmáni portréjával bosszút esküsznek az iráni parlamentben. FOTÓ: ICANA
    Kászim Szulejmáni portréjával bosszút esküsznek az iráni parlamentben. FOTÓ: ICANA

„Tudja meg Amerika, hogy mostanáig már tizenhárom bosszúforgatókönyvet vitattunk meg a tanácsban, és még ha végül a leggyengébb is valósul meg, az is rémálom lesz az amerikaiak számára” – jelentett ki Samháni. A politikus azt mondta, e forgatókönyvekről több részletet még nem árulhat el, de leszögezte azt is: az iráni vezetésnek pontos információi vannak a térségben állomásozó amerikai haderőről.
„Az Iszlám Köztársaság üzenete világos: Amerika megölte Irán nemzeti hősét, a büszkeségünk pedig nem engedi, hogy tétlenek maradjunk! Ha az amerikai csapatok nem vonulnak ki a térségből állva, két lábon, akkor mi küldjük őket haza fekve, holtan” – jelentette ki Samháni.
Rámutatott továbbá arra, hogy Washington fő szövetségesei – Németország, Franciaország és Spanyolország – vélhetően kivonják majd csapataikat a térségből azért, hogy ne veszélyeztessék saját érdekeiket a terrorista amerikai elnök miatt.

A Reuters hírügynökség elemzőkre hivatkozva azt közölte, hogy Irán vélhetően elkerüli a nyílt konfliktust Washingtonnal, viszont számítani lehet a térségben szabotázsakciókra és egyéb, korlátozott katonai fellépésekre.

Irán arányos választ fog adni arra, hogy az Egyesült Államok meggyilkolta Kászim Szulejmánit, a Forradalmi Gárda elitegységét vezető tábornokot – figyelmeztetett tegnap az iszlám köztársaság külügyminisztere is. Mohamed Dzsavád Zaríf állami terrorizmusnak nevezte a múlt heti, Irakban végrehajtott amerikai légicsapásokat, amelyekben többek között Szulejmáni is életét vesztette. Hozzátette, véleménye szerint a művelet agressziónak, fegyveres támadásnak minősül országa ellen, amelyre Teherán arányos választ fog adni.
„Mi nem cselekszünk törvénytelenül, mint Donald Trump” – fogalmazott a tárcavezető az amerikai  elnök vasárnapi bejelentésére emlékeztetve, miszerint az Egyesült Államok talán aránytalan mértékben fog visszavágni, és kulturális helyszíneket is bombázni fog, amennyiben Irán megtorolja Szulejmáni likvidálását. Zaríf kijelentette: Trump ezzel tanúbizonyságot tett arról, hogy nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot, és kész háborús bűncselekményeket is elkövetni. Az amerikai elnöknek fel kell ismernie, hogy hamis információkkal látták el, fel kell ébrednie, bocsánatot kell kérnie, és változtatnia kell az irányvonalán – mondta.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes eközben hangsúlyozta, hogy még nem halott a 2015-ben létrejött nukleáris megállapodás, Teherán kész ismét teljes mértékben eleget tenni a szerződés szerinti kötelezettségeinek, ha visszavonják az ellene elrendelt büntetőintézkedéseket.

Kászim Szulejmáni megölése helyes döntés volt – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tegnap. Megismételte az amerikai kormány ismert álláspontját, miszerint az iráni Kászim Szulejmáni tábornok, a Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka ellen végrehajtott célzott támadás jogszerűségét még a támadás előtt megvizsgálták, a csapásmérés nem volt ellentétes a nemzetközi joggal. Pompeo leszögezte: valamennyi további esetleges csapásmérés iráni célpontokra szintén megfelel majd a háború feltételeit szabályozó nemzetközi jognak. A miniszter kifejtette: az amerikai kormányzat elszánt, hogy féken tartsa Iránt, továbbra is maximális nyomásgyakorlással él majd, amennyiben Teherán újabb rossz döntést hozna.

A NATO biztonsági megfontolásokból kivonja az iraki biztonsági erők kiképzését végző személyzetének egy részét Irakból – közölte az észak-atlanti katonai szövetség egyik tisztségviselője annak nyomán, hogy ismét fellángolt a viszály Washington és Teherán között egy magas rangú iráni katonai parancsnok megölése miatt. „Minden szükséges óvintézkedést megteszünk az embereink védelmére. Ez magában foglalja a személyzetünk egy részének átmeneti átcsoportosítását Irakon belül és kívül” – mondta a NATO illetékese. Hozzátette, a NATO fenntartja jelenlétét Irakban, és kész folytatni kiképző- és képességfejlesztő programját, ha a helyzet ezt lehetővé teszi.

A NATO iraki missziója mintegy ötszáz fős katonai kiképző, tanácsadó és kiszolgáló személyzetből áll, amely a 29 tagú katonai szövetség államaiból és a partnerországokból érkezett katonai és polgári munkatársakból tevődik össze.
Kermán városában, a temető mártírok számára fenntartott parcellájában tegnap eltemették Kászim Szulejmánit. A ceremóniát el kellett halasztani néhány órával, mert a gyászolók között kialakult tolongásban legalább 56 embert halálra tapostak és 213-an megsérültek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1561
szavazógép
2020-01-08: Világfigyelő - :

Pedro Sánchezt választották kormányfővé (Spanyolország)

Miniszterelnökké választotta Pedro Sánchezt a spanyol parlament tegnap Madridban. A Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkárát, eddigi ügyvezető kormányfőt 167 képviselő támogatta, 165-en voksoltak ellene, 18-an pedig tartózkodtak.
2020-01-08: Közélet - :

Kiégett egy autószerelő műhely

Mikóújfaluba riasztották szerdára virradó éjszaka a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársait, az intézmény tájékoztatása szerint a faluban egy autószerelő műhely gyulladt ki. A lángok ezúttal is egy kémény miatt csaptak fel, értesüléseink szerint a kár jelentős.