A kései laskagomba 1.

2020. január 9., csütörtök, Család

Az általánosan ismert gombák egyike, főleg mert termesztett változata gyakran kerül a piacra és az üzletekbe. Jelenleg évente úgy egymillió tonnát állítanak elő belőle, főként Kínában és Németországban. A XX. század hatvanas éveiben Tóth László és Heltai Imre dolgozta ki a gomba szalmatáptalajon való, mesterséges termesztésének nagyüzemi módszerét.

Életmódja szerint egyaránt lehet szaprofita (korhadéklakó) és parazita (élősködő). Kétségtelenül legfontosabb farontó gombáink a laskagombák. A kései laskagomba többnyire beteg lombhullató fákon, illetve elhalt példányaikon, fatuskókon él, egyféle csokrot alkotva ún. fehérkorhadást okoz. Hifái bontják a fa lignintartalmát, s ennek következtében annak színe elhalványodik. Valószínű, a környezetvédelem szempontjából nőni fog a jelentősége, mert előfordulhat, hogy használni lehet szennyezett talajok feljavítása során, hisz enzimjei a lignin mellett más, bonyolultabb szénhidrátokat is lebontanak, így alkalmas lehet az olajjal, kátránnyal szennyezett talajok megtisztítására.

Ismertségét, kedveltségét jelzi egyes vidékeken, hogy géva, gilva néven helynevek névadója is (Heves, Baranya, Szatmár). Kivételesen fordul elő (a Székelyföldön, Orbaiszéken), hogy termesztett változatát külön népi név jelöli: kényszerlaskagomba.
Megjelenését tekintve csoportosan nyelvszerű, levelesen összetett, felfelé fordított kagyló alakú. Színe kékesszürke, barna vagy fekete. Népi nevei ezen tulajdonságaira, illetve termőhelyére, termésének idejére utalnak: bükkfagomba, bükkfalasa, csutakgomba, diófagomba, fagygomba, fehér lasa, fái géjva, fetekegomba, feketehátú(gomba), feketehátúlaska(gomba), ficfagomba, halacskagomba, jegenyefagomba, kék törzsök, las(k)a(gomba, nyárfagomba, nyírvári (gomba), ökörnyelv, őszi géva(gomba), őszi lasagomba, őszi laska(gomba), póc, pócgomba, szürke lasa, téli gomba. Máramarosban, a kárpátaljai Técsőn lejegyzett fokhagymázó neve az étkezésben való felhasználására utal.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1549
szavazógép
2020-01-09: Család - :

Az udvariasság: belső érték vagy cukormáz? 1.

Hogyan taníthatom gyermekeimet a közösségi nevelés ragyogását és tökéletességét jelentő jó modorra, udvariasságra? Sokan úgy látják, hogy ennek a nevelési formának az ideje lejárt, hogy az etikett valamiféle múltbeli, merev szabályrendszer. Ha ezt elfogadjuk, akkor azt is kijelenthetjük, hogy nincs már szükség az emberekkel való tiszteletteljes bánásmódra, mások érzéseinek, érzékenységének és jogainak tiszteletben tartására. Erről a témáról is fontos beszélni a családban.
2020-01-09: Család - :

Zenei kísérlet

Mesterséges intelligencia fejezi be Ludwig van Beethoven 10. szimfóniáját, melyből csak néhány vázlat maradt fenn, megkomponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála. Most zenetörténészek és számítógépes szakemberek versenyt futnak az idővel, hogy befejezzék a zeneművet Beethoven születésének 250. évfordulójára, amelyet 2020-ban ünnepel a világ. Az évfordulós rendezvények már megkezdődtek, ugyanis december 16-át tartják Beethoven születésnapjának.