Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Zenei kísérlet

2020. január 9., csütörtök, Család

Mesterséges intelligencia fejezi be Ludwig van Beethoven 10. szimfóniáját, melyből csak néhány vázlat maradt fenn, megkomponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála. Most zenetörténészek és számítógépes szakemberek versenyt futnak az idővel, hogy befejezzék a zeneművet Beethoven születésének 250. évfordulójára, amelyet 2020-ban ünnepel a világ. Az évfordulós rendezvények már megkezdődtek, ugyanis december 16-át tartják Beethoven születésnapjának.

  • Fotó: figaro.reblog.hu
    Fotó: figaro.reblog.hu

Christine Siegert, a bonni Beethoven-ház archívumának vezetője a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál szerint azt mondta, hogy Beethoven áldását adná a kísérletre, mivel ő is kora újítójának számított. Hangsúlyozta, hogy a zenemű nem fogja veszélyeztetni Beethoven örökségét, nem fognak úgy tekinteni rá, mint életműve részére.

A megszületett végső nagyzenekari változatot április 28-án mutatják be Bonnban, a zeneszerző szülővárosában. A projektben gépi tanulási technológiát használnak, a számítógépbe betáplálták Beethoven valamennyi művét, és az most próbálja megkomponálni a szimfónia lehetséges folytatását a zeneszerző stílusában.Barry Cooper brit zeneszerző és zenetörténész, aki maga is megpróbálta befejezni a 10. szimfónia első tételét 1988-ban, kételyeit hangoztatta. „Meghallgattam egy rövid elkészült részletet. Távolról sem hangzott úgy, mint Beethoven szándékának meggyőző rekonstruálása. De van még lehetőség a jobbításra a további munka során” – mondta a Manchesteri Egyetem professzora. (MTI) 

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 166
szavazógép
2020-01-09: Család - :

A kései laskagomba 1.

Az általánosan ismert gombák egyike, főleg mert termesztett változata gyakran kerül a piacra és az üzletekbe. Jelenleg évente úgy egymillió tonnát állítanak elő belőle, főként Kínában és Németországban. A XX. század hatvanas éveiben Tóth László és Heltai Imre dolgozta ki a gomba szalmatáptalajon való, mesterséges termesztésének nagyüzemi módszerét.
2020-01-09: Család - :

Ünnepi botlások (Nyelvápoló )

Minap hazafelé utaztam hazulról, a magunk fészkéből édesanyámék felé. Útközben bekapcsoltam a rádiót, azt az adót, ahol kevesebb nyelvi vétségre figyelhetek fel, mint a sepsiszentgyörgyi adókat hallgatva – a marosvásárhelyit.