Nyelvápoló Ünnepi botlások

2020. január 9., csütörtök, Család

Minap hazafelé utaztam hazulról, a magunk fészkéből édesanyámék felé. Útközben bekapcsoltam a rádiót, azt az adót, ahol kevesebb nyelvi vétségre figyelhetek fel, mint a sepsiszentgyörgyi adókat hallgatva – a marosvásárhelyit.

  • Fotó:  moly.hu
    Fotó: moly.hu

Arról szól a műsor, hogy egymást érik a karácsonyt, az újévet előkészítő vásárok. Jólesik hallani, hogy éltető jó hagyományaink ápolása sem marad el több esetben. A beszélők többnyire helyesen szólnak, de nyelvileg veretes mondandójuknak sajnos csak nagyjából felelnek meg. Miket is mondanak? Hát például ilyeneket: „áldozatot tesznek”, „nagy pozitív csalódás ért”.

Persze előfordul, hogy összezavarodunk, ám ha anyanyelvünkkel a nyilvánosság előtt, rádióban lépünk félre, az súlyosbítja vétkünket, hibánkat, elszólásunkat.
Ráadásul a hallottak felvételről hangzottak el, a beharangozott eseményeket követően. Tehát lett volna idő a vágásra. Talán...
Mert, ugye, áldozatot hozni szoktunk, nem tenni. Bár nagy a tömeg, rosszak az utak, drága a portéka, áldozatot hoznak az ideig-óráig angyallá lévendők szeretteikért, tesznek azért, hogy örüljenek majd annak, ami a karácsonyfa alá kerül.

Bizony kellemetlen és nem kellemes csalódás volt ilyeneket hallani a nekem is szóló adásban. Nem „nemigen tetszett a dolog”,  hanem egyáltalán nem, sőt, bizony felháborított, s remélem, más se úgy reagálja ezt le, hogy: „negatíve hatott az egómra”, de inkább úgy, hogy „ejnye-bejnye!”…

Ha lehet, ne okozzuk, de szerezzük az örömet, talán minden magyarul beszélő jobban jár vele, ha nyelvileg is helyesen cselekszik. Amit okozni szoktunk, az baj, az valami rossz, hol kisebb, hol nagyobb.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2020-01-09: Család - :

Zenei kísérlet

Mesterséges intelligencia fejezi be Ludwig van Beethoven 10. szimfóniáját, melyből csak néhány vázlat maradt fenn, megkomponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála. Most zenetörténészek és számítógépes szakemberek versenyt futnak az idővel, hogy befejezzék a zeneművet Beethoven születésének 250. évfordulójára, amelyet 2020-ban ünnepel a világ. Az évfordulós rendezvények már megkezdődtek, ugyanis december 16-át tartják Beethoven születésnapjának.
2020-01-09: Család - :

Gyermekeink