Török Áramlat gázvezetékFelavatták a fekete-tengeri szakaszt

2020. január 9., csütörtök, Világfigyelő

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök tegnap Isztambulban felavatta az oroszországi Anapából érkező Török Áramlat földgázvezeték 935 kilométer hosszú fekete-tengeri szakaszát, amely két párhuzamos csövön futva Kiyiköy településnél éri el Törökország európai partjait.

  • Fotó: MTI-grafika
    Fotó: MTI-grafika

A Halic kongresszusi központban tartott ünnepélyes eseményen a jelképes gázcsap elfordítása közben Putyin oldalán Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Erdoğan mellett pedig Aleksandar Vučić szerb elnök állt.

Putyin kijelentette: a Moszkva és Ankara közötti együttműködés az akadályoztatási kísérletek ellenére minden téren fejlődik. A Török Áramlat elkészülése általános értelemben Európa számára is fontos fejlemény – mutatott rá, hozzátéve, hogy a vezeték Európa energiapiacának biztonságát fogja szavatolni.

Oroszország és Törökország 2016 októberében kötött megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat gázvezeték megépítéséről. Az egyik cső kizárólag Törökországot, míg a másik Törökországon keresztül Délkelet- és Közép-Európa országait, köztük Magyarországot látja majd el orosz földgázzal. A vezeték két ága egyenként évi 15,75 milliárd köbméteres kapacitású lesz.

Putyin hangsúlyozta: a Török Áramlat annak jele, hogy Moszkva és Ankara stratégiai partnersége figyelemre méltó és kézzelfogható gyümölcsöket hoz.

Erdoğan kiemelte: a Török Áramlat mind a kétoldalú kapcsolatokat, mind a térség energiatérképét tekintve történelmi projekt. A török elnök reményét fejezte ki, hogy a mostani együttműködésre alapozva további közös sikereket is elérnek. Rámutatott, hogy az európai országok fokozott érdeklődést mutatnak a vezeték második ágán érkező orosz gáz iránt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1563
szavazógép
2020-01-09: Világfigyelő - :

Irán rakétatámadást hajtott végre

Irán rakétatámadást hajtott végre tegnap hajnalban Irakban az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai erők ellen, megtorlásul azért, hogy Washington egy dróncsapásban megölte az iráni Forradalmi Gárda elitegységét vezető Kászim Szulejmáni tábornokot. Az Ain al-Aszad bázis mellett támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is. Teherán egyúttal figyelmeztette az Egyesült Államokat és minden régióbeli szövetségesét, hogy ne próbálja megtorolni a támadást.
2020-01-09: Világfigyelő - :

Lezuhant egy ukrán repülőgép Teheránban

Az iráni fővárosban tegnap felszállás után balesetet szenvedett egy ukrán Boeing-repülőgép. 176-an haltak meg a katasztrófában, közülük 82-en irániak, 63-an kanadaiak, 11-en ukránok – a kilencfős személyzettel együtt –, tízen svájciak, négyen pedig afganisztáni, illetve hárman-hárman német és brit állampolgárok.