Lezuhant egy ukrán repülőgép Teheránban

2020. január 9., csütörtök, Világfigyelő

Az iráni fővárosban tegnap felszállás után balesetet szenvedett egy ukrán Boeing-repülőgép. 176-an haltak meg a katasztrófában, közülük 82-en irániak, 63-an kanadaiak, 11-en ukránok – a kilencfős személyzettel együtt –, tízen svájciak, négyen pedig afganisztáni, illetve hárman-hárman német és brit állampolgárok.

  • Fotó: EN24.news
    Fotó: EN24.news

Egy jordániai lap információira hivatkozó amerikai sajtójelentések szerint a gépet az iráni légvédelem lőtte le tévedésből. Az amerikaiak gyanakvását az is erősíti, hogy Teherán kijelentette: nem hajlandó kiadni a gép fekete dobozait.

Ukrajna teheráni nagykövetsége ugyanakkor azt közölte, hogy az előzetes információk szerint hajtóműhiba okozta a katasztrófát, és jelenleg kizárható, hogy terrorcselekmény vagy rakétatámadás történt. Az ukrán légitársaság képviselői szerint a lezuhant utasszállító repülőgépük jó állapotban volt, és a járat jól képzett személyzete nem követhetett el hibát.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter teljes körű együttműködésre szólított fel a katasztrófa okainak kivizsgálásában. Amerikai kommentárok szerint Pompeo felhívása egyfajta figyelmeztetés Tehe­ránnak is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1563
szavazógép
2020-01-09: Világfigyelő - :

Felavatták a fekete-tengeri szakaszt (Török Áramlat gázvezeték)

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök tegnap Isztambulban felavatta az oroszországi Anapából érkező Török Áramlat földgázvezeték 935 kilométer hosszú fekete-tengeri szakaszát, amely két párhuzamos csövön futva Kiyiköy településnél éri el Törökország európai partjait.
2020-01-09: Közélet - :

Kárpótlás jár a medvetámadások áldozatainak (Módosult a vadászati törvény)

Kihirdette Klaus Iohannis államfő a vadászati törvényt módosító jogszabályt, amely egyebek mellett előírja, hogy kárpótlásra jogosultak a medve- és vaddisznótámadások áldozatai. A medve továbbra is szigorúan védett állat marad, mert a képviselőház elutasította a tervezet szenátusban megszavazott változatát, amely megengedte volna a populációszabályozó vadászatot.