Sepsiszentgyörgyöt keresik a honosítók

2020. január 10., péntek, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban 2019 folyamán 1101 kisbaba született, ennek ellenére a város anyakönyvi hivatalában 1722 új  születési bizonyítványt bocsátottak ki – tudtuk meg Fekete Réna hivatalvezetőtől.

  • A sepsiszentgyörgyi városháza. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi városháza. Fotó: Albert Levente

(Az elveszett, megsemmisült okmányok helyett kiállítottak nem számítanak ide.) Az ellentmondásosnak tűnő számadatokra az a magyarázat, hogy sok moldovai állampolgár éppen Sepsiszentgyörgyön honosítja romániai iratait: az 1722 születési bizonyítványból 597-et más országban születettek számára állították ki, ebből az 597-ből 522-t kettős állampolgársággal rendelkező moldovaiak számára. Ez utóbbi két szám közti különbözetet, azaz 75 születési bizonyítványt a sepsiszentgyörgyi lakhelyű szülők külföldön született gyermekei számára állították ki. A város lakossága egyébként 370 kisbabával szaporodott, azaz ennyi helybeli polgárnak született a sepsiszentgyörgyi kórházban kisgyermeke. Emellett három örökbe fogadott gyermeknek is kiállítottak új bizonylatot. A születések statisztikájában még egy adat említésre méltó: a tavaly Sepsiszentgyörgyön kiadott 1722 születési bizonylatból 895-t fiú, 825-t lány csecsemő, illetve honosított moldovai állampolgár számára állították ki (két halva született gyermeket is anyakönyveztek tavaly, számukra születési bizonyítványt kiállítanak ugyan, de abba nemüket nem írják bele).

A házasságkötések terén is hasonlóképp alakult a statisztika: a hivatalban 486 házassági anyakönyvi kivonatot készítettek el, de helyben csak 271 pár kötött házasságot, a különbözet a moldovai-román állampolgárok, illetve a sepsiszentgyörgyi lakhelyű, külföldön kötött házasságok honosított bizonylata. Halálesetet 1036-ot jegyeztek be, ebből 24 a külföldön elhunyt sepsiszentgyörgyi polgárok halotti bizonylata.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1553
szavazógép
2020-01-10: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Szalad a ló a kormánypárttal

Távolról sincs olyan jó helyzetben a Nemzeti Liberális Párt, mint ahogy azt a legutóbbi közvélemény-kutatások mutatják. A decemberben készült felmérés szerint a jelenleg kisebbségből kormányzó jobboldali alakulat egy év alatt majdnem megduplázta népszerűségét: tavaly januárban még száz felnőtt lakosból 27 szavazott volna rájuk, most pedig már 45 százalék tenné ezt – ha vasárnap lennének a választások.
2020-01-10: Közélet - Hecser László:

Szerződés van, pénz még nincs (Barót)

Meghosszabbította Barót tanácsa a Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal kötött, az otthoni gondozó szolgálatra vonatkozó szerződést. Viszont a szolgáltatás díjának ezer lejjel való emelésére vonatkozó kérés nem nyert jóváhagyást.