Női kosárlabda, Európa-kupaGyőzött, de mégis kiesett a Sepsi-SIC

2020. január 9., csütörtök, Sport

A négyszeres bajnok és kupanyertes sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC emelt fővel és győzelemmel zárta idei női kosárlabda Európa-kupa-szereplését, miután csütörtök este 79–71 arányban diadalmaskodott Lengyelországban az Artego Bydgoszcz vendégeként a sorozat tizenhatoddöntőjének visszavágóján. Összesítésben 141–140-nel a lengyel alakulat bizonyult jobbnak, s bár csupán egy kosáron múlott a zöld-fehérek továbbjutása, Zoran Mikes tanítványai jelesre vizsgáztak küzdeni akarásból, és bebizonyították, hogy remek csapatmunkával nincs számukra legyőzhetetlen ellenfél.

  • Fotók: Miska Brigitta
    Fotók: Miska Brigitta

Az Európa-kupa aktuális szezonjában immár negyedik alkalommal nézett farkasszemet egymással a két csapat, s a továbbra is rövid kispaddal rendelkező lengyel Artego Bydgoszcz együttesnél Brianna Kiesel, Elzbieta Miedzik, Laura Miskiniene, Jennifer O’Neill és Karolina Pobozy kezdte a párharcot. A vendég Sepsi-SIC alakulatnál Chrissy Givens, Annemarie Gödri-Părău, Andra Mandache, Jovana Pašić és kis meglepetésre Orbán Nikolett lépett pályára, s fiatal játékosunk meg is szerezte a labdát a feldobásnál.

Az első támadást kosárral zárták a zöld-fehérek, miután Mandache pontra váltotta Givens remek passzát. A hazai alakulat Pobozy révén felelt, de újabb kosárváltás és Gödri-Părău triplája után meglépett a Sepsi-SIC (4–7). Kiesel kihagyott ziccere után Givens volt eredményes (4–9), s a 3. percben már megvolt a továbbjutáshoz szükséges 10 pont fele. O’Neill távoli dobására Givens válaszolt két duplával (7–13), majd itt is, ott is zörgött a háló, és az első negyed felénél 9–15 volt az eredmény. A következő percekben az Artego kosarasai játszottak jobban, s a 8. percben Kiesel kétpontosával kiegyenlítettek 18-ra. A játékrész hajrájában mi irányítottuk a küzdelmet, és végül egypontos előnyről vártuk a folytatást (18–19).

A második szakaszt Kristina Topuzović büntetőből szerzett kosara nyitotta meg, s 23–24-ig fej fej mellett haladt a két csapat. Ekkor Jelena Vučetić szerzett egy triplát, amit Givens kosara követett, majd Pašić a hárompontos vonalon túlról célzott pontosan (23–32). Hazai időkérés után ismét Vučetić volt eredményes, de Miedzik nem engedte jobban leszakadni az Artegót, és Miskiniene labdaszerzése után egy triplával büntetett (26–34). A soron következő percek Mandachéról szóltak, aki egy dupla mellett egymás után négy hármast is összehozott, és a nagyszünetre a Sepsi-SIC már 17 ponttal vezetett.

 

 

Aztán jött a harmadik negyed, az a fránya harmadik negyed, amely mostanság valamilyen okból mindig gyengébbre sikerül. Amíg vendéglátóink támadásról támadásra faragtak le hátrányukból, mi görcsösen küzdöttünk, a kelleténél több hibát követtünk el, és a 28. percben 51–59-re alakult az állás.

Ekkor Zoran Mikes magához hívatta tanítványait, de sajnos nem tudta felzárni játékosait, és 55–61-es eredménynél ért véget a játékrész.

O’Neill irányításával a lengyelek ott loholtak a nyakunkban, s még Mandache újabb triplája sem segített rajtunk (59–66). A parádézó O’Neill mellett Kiesel is gyártotta a pontokat, és a 36. percben már csak kettővel vezetett a Sepsi-SIC (68–70). Ismét időt kellett kérnie Mikes mesternek, majd pár támadással később már 9 ponttal vezetett csapata (68–77), és közel volt a továbbjutás. Miskiniene duplájával azonban újra a hazai alakulatnak állt a zászló, de a folytatásban Givens a büntetővonalról pontozott, és egy kihagyott lengyel ziccer után a kvalifikációért támadtunk. Feldobtuk a labdát, majd leszedtük a labdát, aztán Natalie Butler kihagyott két büntetőt és egy ziccert, s az utolsó 24 másodpercen belül már Tomasz Herkt lányainál volt a labda. Mi szabálytalankodtunk, ők időt kértek. Vészesen fogyott az idő, és nekünk még szükségünk volt egy kosárra... Butler faultolt, a büntetőkből Kiesel egyet kihagyott, a lepattanót ugyancsak Butler szerezte meg, de nem tudtunk ellentámadást indítani, és 71–79-es állásnál megszólalt a mérkőzés végét jelző dudaszó.

A mérkőzés és a mezőny legjobbja a 24 pontos Miskiniene lett, aki 12 leszedett labdával dupla duplát jegyzett, és csapata a nyolcaddöntőben a spanyol Perfumerias Avenida együttesével találkozik. A Sepsi-SIC leghatékonyabb játékosa Givens volt, hiszen a neve mellé 22 pont, 9 lepattanó és 6 gólpassz került fel.

Női kosárlabda, Európa-kupa, tizenhatoddöntő – visszavágó: Artego Bydgoszcz–Sepsi-SIC 71–79 (18–19, 13–29, 24–13, 16–18). Vezette: Mila Cavara (Bosznia-Herzegovina), Ivana Ivanović (Szerbia), Davor Gudelj (Svédország). Artego Bydgoszcz: O’Neill 21/3, Kiesel 15/3, Miedzik 3/3, Pobazy 8, Miskiniene 24/3–Michalek, Evans, Sobiech R., Sobiech K, Swiatkowska. Edző: Tomasz Herkt. Sepsi-SIC: Pašić 4/3, Orbán, Mandache 26/15, Gödri-Părău 8/6, Givens 22–Butler 8, Kovács, Topuzović 1, Vučetić 10/6, Mîrne-Nagy, Cătinean, Demeter. Edző: Zoran Mikes.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 244
szavazógép
2020-01-10: Sport - :

Francia legenda sikerét hozta szerdán a Dakar (Autósport)

Stéphane Peterhansel nyerte az autósoknál a negyedik szakaszt az idén Szaúd-Arábiában zajló Dakar-ralin. A Minit kormányzó francia pilóta, aki a győzelmek számát tekintve a verseny történetének csúcstartója a Neom és al-Ula közötti 453 kilométeres gyorsasági szakaszon bizonyult szerdán a leggyorsabbnak.
2020-01-10: Sport - :

Hosszú Katinka lett Európa legjobb női sportolója (Úszás)

Hosszú Katinka lett az elmúlt év legjobb európai női sportolója a kontinens sportújságíróinak (AIPS Europe) szavazásán.