Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókértNémeth Zsolt aláírta

2020. január 10., péntek, Világfigyelő

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés aláírásgyűjtési akciójához csatlakozott Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke – jelentette be az SZNT tegnap Facebook-oldalán. „Nélkülünk nem, de velünk sikerülhet!” – fogalmazott a politikus.

  • Németh Zsolt
    Németh Zsolt

„2018-ban sikerrel összegyűjtöttünk egymillió aláírást alapvető jogainkért, most a nemzeti régiók gazdasági egyenjogúságáért kell mozgósítanunk erőinket. Az SZNT kezdeményezése erdélyi összefogást teremtett – támogassuk mi is és írassuk alá minden ismerősünkkel az ívet! Nélkülünk nem, de velünk sikerülhet! Én már aláírtam” – idézte Németh Zsoltot az SZNT felhívása.
A Kohéziós politika a nemzeti régiók védelmében című polgári kezdeményezést korábban már aláírta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Farkas Árpád Kossuth-díjas költő, a Háromszék szerkesztőbizottságának elnöke, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Andoni Ortuzar, a Baszk Nemzeti Párt elnöke, Josep Huguet katalán miniszter.

A nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezést hat év pereskedés után jegyezte be az Európai Bizottság. A jogi eljárásban a magyar kormány szakértői nyújtottak hathatós támogatást. A legkevesebb egymillió támogató aláírást hét uniós országból kell összegyűjteni legkésőbb május 7-ig. A sikeres aláírásgyűjtés nyomán a bizottságnak, illetve az Európai Parlamentnek a nemzeti, kulturális sajátosságokkal rendelkező régiók – mint amilyen Székelyföld is – kiemelt támogatását biztosító jogszabályt kell megalkotnia.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1561
szavazógép
2020-01-10: Világfigyelő - :

Erősíteni a gazdaságot (Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatója)

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság fejlettsége 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján tegnap Budapesten, hitet téve egyúttal a foglalkoztatás és a bérek növelésének folytatása mellett. Azt mondta, a következő két évnek a választási esztendő után a kormányzásról, az országépítésről kell szólnia, és jelezte: készen áll a következő, 2022-ben esedékes miniszterelnök-jelöltségre.
2020-01-10: Világfigyelő - :

Szigorították a büntetőintézkedéseket (Iráni–amerikai viszály)

Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta az Irán elleni új büntetőintézkedéseket, és azok azonnali hatállyal érvénybe léptek. Ezek az érvényben lévő korábbi szankcióknál is keményebbek – mondotta az államfő a Fehér Házban újságíróknak.