Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

17. századi nyomtatványra bukkantakEgy soproni királyné-koronázásról

2020. január 11., szombat, Magazin

Olyan 17. századi nyomtatvány került az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK), amely a Szent Korona-kutatás számára is újdonságot hozhat.

  • Pálffy Géza A Szent Korona Sopronban című könyvének borítója
    Pálffy Géza A Szent Korona Sopronban című könyvének borítója

A bibliográfialiag ismeretlen nyomtatványt valamikor 1681. december 9. után, valószínűleg Bécsben adták ki. A dokumentum a Szent Korona negyedik soproni tartózkodásáról és Pfalz-Neuburgi Eleonóra Magdolna Terézia királyné-koronázásáról tudósít.

A rendekkel való újabb kiegyezés szimbolikus lezárásaként I. Lipót király harmadik feleségét 1681. december 9-én koronázták magyar királynévá, amely az akkor már közel fél éve tartó or­szággyűlés méltó lezárása volt. A témával eddigi ismereteink szerint két írás fog­lalkozott, amelyeknek a Habsburg-udvar titkára, Johannes Probst a szerzője, s mindkettőt 1682-ben Bécsben írták.

A Központi Antikvárium árverésén vásárolt nyomtatvány 13 pontba szedve ismerteti a Szent Korona bevonulásának menetét, majd 26-ban a királyné megkoronázásának ceremóniáját. A tartalmi hungarikum mind a magyar koronázás- és parlamentarizmuskutatás, mind a magyar historiográfia és könyvtörténet szempontjából kiemelkedő fontossággal bír, jelentőségét ráadásul tovább növeli, hogy a 16–17. századi magyar koronázásokról viszonylag kevés egykorú vagy közel egykorú önálló kiadvány jelent meg – közölte az OSZK.

A kutatások új eredményei beemelhetik a köztudatba Sopron városát is a koronázóvárosok sorában. Pálffy Géza, a Lendület Szent Korona Kutatócsoport vezetője fényt derített a korona eddig alig ismert soproni tartózkodásaira. A magyar történelem során négy alkalommal összesen mintegy két hónapig volt a városban az ereklye. Ott koronázták meg III. Ferdinándot 1625-ben (bár csak apja halála után, 1637-ben lépett trónra) és két királynét 1622-ben, illetve 1681-ben. Ennek köszönhetően Székesfehérvár, Pozsony és Buda mellett koronázóvárosaink sorába került Sopron is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1094
szavazógép
2020-01-11: Magazin - :

50 éve hunyt el Latabár Kálmán

Ötven éve, 1970. január 11-én halt meg hatvanhét éves korában súlyos cukorbetegségben Latabár Kálmán, a legnagyobb magyar komikusok egyike.
2020-01-11: Magazin - :

Vicces templomi kiírások

Az aleteia.org katolikus honlap vicces összeállítást közölt olyan templomi kiírásokkal, amelyek a híveknek adnak tájékoztatást különféle közérdeklődésre számot tartó témában.