Minority SafepackRegisztrálták az aláírásokat Brüsszelben

2020. január 11., szombat, Belföld

Az Európai Bizottság (EB) online rendszerében regisztrálta a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásait. Ezt követően az EB-nek fél év áll rendelkezésére, hogy kialakítsa álláspontját, és döntést hozzon a jogalkotási folyamatról. Az Európai Parlamentben (EP) vitát szerveznek minden érdekelt fél részvételével, és az EP plenáris ülése is vitára bocsátja a kezdeményezést.

Az EB tegnap azt közölte, hogy az Európai Unió (EU) őshonos kisebbségei, nemzeti közösségei számára uniós támogatást és védelmet kérő kezdeményezés aláírásait online nyújtották be. Ezt követően egy hónapon belül az uniós bizottság személyes találkozót kezdeményez, amelyen a témával foglalkozó uniós biztosok és főigazgatók fogadják a kezdeményezők és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) képviselőit.

Az RMDSZ által kezdeményezett, a FUEN által koordinált aláírásgyűjtés 2017 áprilisában indult, és a rendelkezésre álló egy év alatt összegyűjtött támogatói nyilatkozatok közül a 28 uniós tagállam szakhatóságai 1 128 385-öt hitelesítettek. A Minority SafePack célja, hogy az Európai Unió jogi lépéseket tegyen a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmének javítása, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében.

„Az aláírások benyújtása fontos lépés a Minority SafePack történetében. Ez az előfeltétele annak, hogy februárban személyesen ismertessük terveinket a biztosokkal és főigazgatókkal, valamint annak, hogy benyújtsuk a szakértői csoportunk által előkészített jogszabálytervezeteket” – közölte Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke tegnapi nyilatkozatában. A képviselő elmondta: a tervezett uniós parlamenti plenáris vita szintén nagy lehetőség a szervezők számára. Amennyiben ugyanis a vita támogató határozattal zárul, az hatalmas nyomást jelent majd az Európai Bizottságra, hogy kedvezően döntsön a jogalkotásról.

Beszámolt arról is, hogy a szervezők folytatják az európai fővárosokban végzett tevékenységüket, kormányokat és nemzeti parlamenteket kérve arra, jelezzék támogatásukat az uniós bizottságnak, hogy maguk is fontosnak tartják a jogalkotást az őshonos kisebbségek ügyében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2020-01-11: Közélet - Váry O. Péter:

Könyvek által a világ

Ha azt vesszük, hogy országos szinten egyre apad a könyvtárhasználók száma, már az is jó, ha mi szinten maradunk – nem túl optimista, de valós Szonda Szabolcsnak, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatójának a megállapítása. Annak pedig, hogy a sepsiszentgyörgyi közkönyvtár olvasóinak létszáma nem fogy, egyszerű a titka: számos olyan rendezvényt szerveznek, amelyek valamiképpen mind-mind kötődnek a könyvhöz, az írott kultúrához, ezáltal folyamatosan magukhoz „édesgetve” tartják meg a közönséget.
2020-01-11: Közélet - :

Színház, oktatás és szociális projektek (Osonó évértékelő számokban)

Az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely tavaly 183 eseményt szervezett közel 6500 résztvevő számára, és 45 700 euróból gazdálkodott. Ennek az összegnek több mint a felét magyarországi, 18 százalékát romániai, 5 százalékát pedig nemzetközi pályázati források teszik ki. A társulat előadásokból és képzésekből származó saját jövedelme az évi költségvetés 21 százaléka. Az elmúlt évben megerősödött a csapat jelenléte Budapesten, amelyet 2020-ban még stabilabbá szeretne tenni az Osonó.