Osonó évértékelő számokbanSzínház, oktatás és szociális projektek

2020. január 11., szombat, Közélet

Az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely tavaly 183 eseményt szervezett közel 6500 résztvevő számára, és 45 700 euróból gazdálkodott. Ennek az összegnek több mint a felét magyarországi, 18 százalékát romániai, 5 százalékát pedig nemzetközi pályázati források teszik ki. A társulat előadásokból és képzésekből származó saját jövedelme az évi költségvetés 21 százaléka. Az elmúlt évben megerősödött a csapat jelenléte Budapesten, amelyet 2020-ban még stabilabbá szeretne tenni az Osonó.

  • Az interetnikai drámatáborban 2018-ban
    Az interetnikai drámatáborban 2018-ban

A tavaly a képzések időszaka volt, a társulat 129 műhelyfoglalkozás és 3 drámatábor során fiataloknak és felnőtteknek egyaránt szervezett képzéseket. Mindezek mellett 24 előadást tartottak, amelyek után minden esetben interaktív közönségtalálkozóra került sor. A csapat két színházfesztivált szervezett, az egyiket Sepsiszentgyörgyön, a másikat Budapesten.

A Fazakas Misi által rendezett Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentumszínházi előadást több mint 560 alkalommal játszotta eddig a társulat, a produkció többször visszatért a budapesti Katona József Színházba, de olyan romániai és vajdasági településeken is megfordult, ahol még nem vagy több évtizede nem járt színházi társulat. Az előadást 2019-ben 4 ország nézői tekinthették meg.

Az Osonó az elmúlt évben is folytatta jó együttműködését a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával, az intézménnyel közösen szervezték meg az interetnikai drámatábor és a Színjátékosok Találkozójának ötödik kiadását. Ugyancsak közösen szervezik a csoportvezető- és pedagógus képzést idén hetedik alkalommal. Folytatódott az évtizedekre visszatekintő sikeres együttműködés a Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai több oktatási projektben és szakmai gyakorlaton vettek részt annak köszönhetően, hogy a színházműhely Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkezik. A 2016-ban elkezdődött együttműködés a Kolozsvári BBTE Színház és Film Karával gyümölcsözően folytatódott, hiszen állandóan részt vett egyetemi hallgató a társulat munkájában. Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával ezenkívül számos interetnikai projektet is szervezett tavaly az Osonó, mely tevékenységének 52 százaléka nemzetközi helyszíneken, 48 százaléka pedig romániai településeken zajlott.

Az elmúlt év újabb fontos együttműködéseket és partnereket is hozott. A budapesti Magyarság Házával közösen került megszervezésre a nagy sikert aratott I. Kárpát-medencei Diákszínjátszó Fesztivál. Egy másik gyümölcsöző együttműködés a Gyulafehérvári Caritas egyik új programjával kapcsolatosan történt. Az Iránytű a munka világába elnevezésű, az EEA Norvég Alap, valamint a Renovabis és a német katolikusok által támogatott négyéves program a korai iskolaelhagyás csökkentését, a munkanélküli fiataloknak a munkapiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza meg Maros és Hargita megye településein. A projekt keretében a társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár – havi rendszerességgel tart önismereti és csapatépítő műhelyfoglalkozásokat a fiatalok számára.

A celldömölki Soltis Lajos Színházzal is újabb együttműködésre került sor: a társulatvezető több műhelyfoglalkozást tartott a színház stúdiósai számára, és a tervek szerint ez a kapcsolat 2020-ban erősödni fog. Ugyanakkor Olaszországban is beindult egy tréningsorozat fiatal olasz színészek számára, és a 2020-as tervek között szerepel egy Osonó-olasz koprodukció bemutatása is.

2020-ban a Román Kulturális Alap támogatásával egy 19 állomásos hazai turnéra készül a társulat az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadással, ezenkívül több nemzetközi és budapesti projekt is vár rájuk. Az Osonó Színházműhely a továbbiakban is három kulcsszóra építi tevékenységét: színház, oktatás és szociális projektek. (nbs)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2020-01-11: Belföld - :

Regisztrálták az aláírásokat Brüsszelben (Minority Safepack)

Az Európai Bizottság (EB) online rendszerében regisztrálta a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásait. Ezt követően az EB-nek fél év áll rendelkezésére, hogy kialakítsa álláspontját, és döntést hozzon a jogalkotási folyamatról. Az Európai Parlamentben (EP) vitát szerveznek minden érdekelt fél részvételével, és az EP plenáris ülése is vitára bocsátja a kezdeményezést.
2020-01-11: Közélet - :

A támfal is pályázatból épül (Állomási tó)

Jó hírt kapott a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az állomási tóval kapcsolatosan: a part megerősítéséhez szükséges támfal építésének költségei elszámolhatóak a pályázati támogatás terhére, így ennyivel kevesebbet kell az egész szabadidős létesítmény újjáélesztésére fordítani.