Iráni rakétatalálat érhette az ukrán repülőgépet

2020. január 11., szombat, Világfigyelő

Igen nagy a valószínűsége, hogy iráni rakétatalálat miatt zuhant le a Teherán mellett megsemmisült ukrán repülőgép – jelentette ki Stef Blok holland külügyminiszter tegnap Brüsszelben, a közel-keleti konfliktus kiéleződése miatt összehívott rendkívüli európai uniós külügyminiszteri tanácsülésen.

Heiko Maas német külügyminiszter leszögezte, hogy teljes körű és átlátható vizsgálatra van szükség, ennek elmaradása súlyos bizalomvesztéssel jár Teherán számára. Luxemburgi kollégája, Jean Asselborn szerint az ukrán repülőgép katasztrófája szerencsétlen baleset volt, amelyet egy véletlenül, tévedésből kilőtt rakéta okozhatott. Az Európai Bizottság szóvivője, Stefan de Keers­maecker azt mondta, a brüsszeli testület megvárja a vizsgálat hivatalos, meggyőző bizonyítékokon alapuló eredményét, mielőtt kialakítaná álláspontját az ügyben. A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel felszállás után 2400 méter magasságból lezuhant, 176 ember halálát okozva.  Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője rendkívül aggasztónak nevezte az Iránban kialakult helyeztet, és átlátható vizsgálatot sürgetett az ukrán repülőgép katasztrófájának ügyében. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólította Iránt, hogy tegyen lehetővé alapos és átlátható vizsgálatot. Rámutatott,  senkinek nem érdeke újabb konfliktus kirobbanása a Közel-Keleten, ez ráadásul az Iszlám Állam terrorszervezet újbóli megerősödéséhez vezethetne. Ukrajna fontos adatokat kapott az Egyesült Államoktól a teheráni légi katasztrófáról. Vadim Prisztajko külügyminiszter közölte, hogy az információkat szakértőik tanulmányozzák.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1563
szavazógép
2020-01-11: Belföld - :

Hírsaláta

BONYOLÓDIK A DINCĂ-ÜGY. Megváltoztatta nyilatkozatát a caracali rém, és most már nem ismeri el, hogy meggyilkolta volna a 2019 áprilisában eltűnt Luiza Melencut. Gheorghe Dincă csütörtöki kihallgatásán a Melencu család ügyvédje is részt vett, és azt nyilatkozta, hogy Luiza halálára Dincă vallomásán kívül semmilyen bizonyíték nincs.
2020-01-11: Világfigyelő - :

Mentelmi joguk megvonásáért

A spanyol legfelsőbb bíróság kezdeményezi Carles Puigdemont volt katalán elnök és leváltott kormányának egykori egészségügyi tanácsosa, Antoni Comín képviselői mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentnél (EP).