Mentelmi joguk megvonásáért

2020. január 11., szombat, Világfigyelő

A spanyol legfelsőbb bíróság kezdeményezi Carles Puigdemont volt katalán elnök és leváltott kormányának egykori egészségügyi tanácsosa, Antoni Comín képviselői mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentnél (EP).

  • Fotó: catalannews
    Fotó: catalannews

A bíró a döntését azzal indokolta, hogy a spanyol igazságszolgáltatás elől több mint két éve Belgiumba menekült politikusok ellen jóval hamarabb emeltek vádat lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt, minthogy mandátumot nyertek a tavaly májusi európai parlamenti választásokon. A bíróság határozatában megerősítette: továbbra is fenntartja a katalán függetlenségpárti vezetők ellen kiadott nemzetközi és európai elfogatóparancsot. Puigemont és Comín mandátumát hétfőn ismerte el az EP. A Spanyolország által kezdeményezett kiadatási eljárásukat a belga hatóságok felfüggesztették addig, amíg az EP szerint mentelmi joguk érvényben van. Carles Puigdemont és szeparatista kormányának tagjai ellen a 2017. október elsejei alkotmányellenes népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt emeltek vádat Spanyolországban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1562
szavazógép
2020-01-11: Világfigyelő - :

Iráni rakétatalálat érhette az ukrán repülőgépet

Igen nagy a valószínűsége, hogy iráni rakétatalálat miatt zuhant le a Teherán mellett megsemmisült ukrán repülőgép – jelentette ki Stef Blok holland külügyminiszter tegnap Brüsszelben, a közel-keleti konfliktus kiéleződése miatt összehívott rendkívüli európai uniós külügyminiszteri tanácsülésen.
2020-01-11: Világfigyelő - :

Tűzszünetet Líbiában

Ghassan Salamé, az ENSZ főtitkárának líbiai különmegbízottja hangsúlyozta, a líbiai helyzet megoldása a helyi erők kezében van, a párbeszéd mielőbbi megkezdésére van szükség Tripoli és Tobruk között egy tűzszüneti megállapodásról.