Nemzeti kulturális örökségFolytatódik a várak felújítása

2020. január 14., kedd, Magazin

Magyarországon idén is folytatódik a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram, amelyekben 34 műemlék újul meg, több mint 60 milliárd forint uniós és hazai támogatással.

  • A bajnai Sándor–Metternich-kastély. Fotó: kastelyok.com
    A bajnai Sándor–Metternich-kastély. Fotó: kastelyok.com

A program egyszerre szolgálja a műemlékek megújítását, a nemzeti kultúra és építészei örökség védelmét, valamint kulturális és turisztikai célokat is – közölte a Miniszterelnökség. Tavaly a felújítási helyszíneken befejeződött a kutatás és a régészeti feltárás, a kiviteli tervek és a komplex kiállítási forgatókönyvek is elkészültek.
Még idén átadják a bajnai Sándor–Metternich-kastélyt, a dégi Festetics-kastélyt, a füzérradványi Károlyi-kastélyt, a mosonmagyaróvári várat, a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt, az oroszlány-majkpusztai Esterházy-kastélyt és kamalduli remeteséget, a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, a tatai Esterházy-kastélyt, valamint a sümegi püspöki kastélyt.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 979
szavazógép
2020-01-14: Magazin - :

Magyar nyelvű érseki szentmise Bukarestben

Magyar nyelvű szentmisét mutatott be vasárnap Bukarestben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, aki homíliájában reményét fejezte ki, hogy lelki áldás lesz az őszi budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, ahol magyarok és nem magyarok átélhetik a közös ünneplés nagyszerűségét.
2020-01-14: Magazin - :

Háromszázezer euróra bírságolták (Illegális bevándorlás)

Háromszázezer euró bírságot szabtak ki az olasz hatóságok a német Lifeline nevű szervezet egyik hajójának kapitányára, aki tavaly szeptemberben – 104 illegáis bevándorlóval a fedélzeten – megsértette a civil hajókra vonatkozó hatósági tilalmat, és olasz területre lépett. Az összeget hatvan napon belül kell befizetni az esetleges jogi költségekkel együtt.