Magyar nyelvű érseki szentmise Bukarestben

2020. január 14., kedd, Magazin

Magyar nyelvű szentmisét mutatott be vasárnap Bukarestben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, aki homíliájában reményét fejezte ki, hogy lelki áldás lesz az őszi budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, ahol magyarok és nem magyarok átélhetik a közös ünneplés nagyszerűségét.

  • Az új bukaresti érsek-metropolita beiktatása. Fotó: Kálnoky Tibor
    Az új bukaresti érsek-metropolita beiktatása. Fotó: Kálnoky Tibor

Az ünnepi szentmisét a bíboros a Minden Kegyelmek Édesanyjáról elnevezett, leginkább barátok templomaként ismert bukaresti belvárosi istenháza magyar közösségének meghívására celebrálta. Erdő Péter kifejtette: a szeptember 13. és 20. között zajló budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nagyszerű alkalom lesz, hogy a résztvevők együttesen és szentségi módon könyörögjenek Istenért, az egyház életéért, azért, hogy a közöttünk csírázó isteni élet valódi képviselői és terjesztői legyünk. Hozzátette, hogy a kongresszus alkalmából az egyéni és közösségi életben való megújulásért kell imádkozni, ami Isten csodálatos működéseként lehetséges, hiszen a szervező bizottság ezt a megújulást nem tudja megtervezni. A bíboros elmondta, Bukarestből is várnak híveket a budapesti egyházi eseményre.

Erdő Péter szombaton részt vett Aurel Perca új bukaresti érsek-metropolita ünnepélyes hivatalba iktatásán a Szent József-székesegyházban. Perca eddig a jászvásári egyházmegye segédpüspöke volt, Ferenc pápa őt nevezte ki novemberben Ioan Robu leköszönő bukaresti érsek utódaként, aki a kánonjog szerint életkora miatt nyújtotta be lemondását. A bíboros kifejtette, nagy örömmel tett eleget a szombati eseményre való meghívásnak, hiszen viszonozni akarta, hogy Ioan Robu 2003-ban hosszú utat vállalt téli időjárásban, hogy részt vegyen az ő esztergomi érseki beiktatásán. Mint mondta, ki akarta fejezni ezáltal az összetartozást, a katolikus testvériséget, illetve azt, hogy mindannyian a hívek közösségét szolgálják.

Külön szerencsének nevezte a magyar szentmisére való meghívást, hiszen – mint mondta – nagyapja Bukarestben született, családi házzal is rendelkeztek. A román fővárosban többször járt már, de először mutatott be magyar nyelven szentmisét.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1271
szavazógép
2020-01-14: Sport - :

Sima győzelemmel kezdett a női válogatott (Vízilabda, Európa-bajnokság)

A házigazda magyar válogatott vasárnap a papírformának megfelelően, a horvátok felett aratott sima 19 gólos győzelemmel kezdte meg szereplését a Duna Arénában zajló Európa-bajnokságon. Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg.
2020-01-14: Magazin - :

Folytatódik a várak felújítása (Nemzeti kulturális örökség)

Magyarországon idén is folytatódik a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram, amelyekben 34 műemlék újul meg, több mint 60 milliárd forint uniós és hazai támogatással.