Katalánok az Európai Parlamentben

2020. január 14., kedd, Világfigyelő

Elfoglalta európai parlamenti székét és hivatalosan is megkezdte mandátumát Carles Puigdemont volt katalán elnök és leváltott kormányának egészségügyi tanácsosa, Toni Comín tegnap az EP Strasbourgban tartott plenáris ülésen.

  • Katalán tüntetők Strasbourgban
    Katalán tüntetők Strasbourgban

„Ez történelmi nap számunkra. Azért vagyunk itt, hogy emlékeztessük az embereket, a katalán válság nem belpolitikai, hanem európai ügy” – mondta támogatói körében Puigdemont. A katalán vezető szerint Spanyolország uniós tagállam, de nem tartja tiszteletben az európai jogállamiságot.

David Sassoli, az EP elnöke kijelentette: Puigdemont és Comín immár teljes jogú tagja az EP-nek, továbbá hivatalosan is bejelentette a jelenleg Madridban börtönbüntetését töltő Oriol Junqueras volt katalán alelnök mandátumának megszűnését és képviselői székének megüresedését. Puigdemont megjegyezte: Sassoli a múlt hét végén hozott hivatalos döntést Junqueras képviselői mandátumának megszűnéséről, miután a spanyol legfelsőbb bíróság egy nappal korábban úgy határozott, nem ismeri el a katalán vezető EP-képviselőségével járó mentelmi jogot, nem helyezi őt szabadlábra. A legfelsőbb bíróság indoklása szerint a politikus bebörtönzését elrendelő ítélet a mentelmi jog visszavonásával jár, attól függetlenül, hogy decemberben az Európai Bíróság ezzel ellentétesen döntött.

Az Európai Bíróság decemberben kimondta, hogy a tavaly májusban EP-képviselőnek választott Junqueras mentelmi joga érvényben volt, amikor októberben szabadságvesztésre ítélte őt a spanyol legfelsőbb bíróság. Két politikustársának, Carles Puigdemontnak és Toni Comínnak is mentelmi jogot ítéltek meg, így a Belgiumban tartózkodó politikusok kiadatásával kapcsolatos bírósági eljárást felfüggesztették.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 702
szavazógép
2020-01-14: Világfigyelő - :

Asztalos Csaba új tisztsége

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke nyerte azt a versenyvizsgát, amelyet a román külügyminisztérium írt ki az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége igazgatótanácsi tagságának betöltésére – közölte tegnap honlapján a tárca.
2020-01-14: Közélet - Fekete Réka:

Egy mecénás a tudás érdekében

Alsócsernátonban bányászták, Brassóban csiszolták, Marosvásárhelyen értékesítették – így jellemezte egy ismerőse korábban Hollanda Dénes nyugalmazott egyetemi tanárt. Megfogalmazását folytathatnánk azzal: amit élete eddigi állomásain magába szívott, azt pedagógusként értékesítette, diákjait csiszolta, jelenleg pedig azon dolgozik, hogy egyetlen jó képességű fiatal se vesszen el csak amiatt, mert szegény sorsú. Hollanda Dénes elindította háromszintes koronkai villájának bentlakássá minősítését, és ősztől ingyen bocsátja rászoruló egyetemi hallgatók rendelkezésére. A neves professzort, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karának alapító dékánját említett tervéről és annak előzményeiről kérdeztük.