Asztalos Csaba új tisztsége

2020. január 14., kedd, Világfigyelő

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke nyerte azt a versenyvizsgát, amelyet a román külügyminisztérium írt ki az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége igazgatótanácsi tagságának betöltésére – közölte tegnap honlapján a tárca.

Asztalos Csaba tavaly áprilisban pályázta meg az EU-s intézmény Románia számára fenntartott igazgatótanácsi tagságát. A több mint húsz jelölt közül 16-an teljesítették az EU által támasztott szakmai és függetlenségi feltételeket. Közülük a külügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium által kinevezett vizsgáztatóbizottság választotta ki egy román és angol nyelvű interjú során az igazgatótanács romániai tagját és póttagját.

Asztalos Csaba elmondta: ötéves mandátuma azután kezdődik, hogy a kormány is memorandumot fogad el a tisztségről, és ezt hivatalosan is közli a bécsi székhelyű ügynökséggel. Tájékoztatása szerint az igazgatótanács általában évente két alkalommal ülésezik, de a testületet a megszokott tavaszi és őszi ülésszakon túl is összehívhatják. Feladata az ügynökség stratégiájának kialakítása és jóváhagyása, az ügynökség munkájának felügyelete. Hozzátette: az Országos Diszkriminációellenes Tanácsban is folytatni kívánja a munkát. Április 21-én jár le mandátuma, és ha meglesz hozzá a politikai támogatása, a romániai intézményben is újabb tanácstagi mandátumra pályázik. Asztalos Csaba az RMDSZ jelöltjeként került a 2002-ben megalakított diszkriminációellenes tanácsba, amelynek elnöki tisztségét 2005 februárja óta tölti be.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 332
szavazógép
2020-01-14: Belföld - :

Bretagne is érdekelt a sikerben (Európai polgári kezdeményezés)

Háromnapos kampánykörút során Bretagne-ba látogatott Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja – tudósított a Székely Nemzeti Tanács sajtószolgálatának tegnapi közleménye. Az utazásnak keretet adó nemzetközi konferencia során politikusokkal és helyi civil szervezetek, mozgalmak tagjai­val találkozott az SZNT tisztségviselője a rendezvénynek helyt adó Vannes településen, előadásában pedig a nemzeti régió­kért indított polgári kezdeményezés fontosságát hangsúlyozta.
2020-01-14: Világfigyelő - :

Katalánok az Európai Parlamentben

Elfoglalta európai parlamenti székét és hivatalosan is megkezdte mandátumát Carles Puigdemont volt katalán elnök és leváltott kormányának egészségügyi tanácsosa, Toni Comín tegnap az EP Strasbourgban tartott plenáris ülésen.