Megduplázzák a gyerekpénzt, de egyelőre nem látunk belőle semmit

2020. január 14., kedd, Belföld

Kihirdette kedden Klaus Iohannis államfő a gyerekpénz megduplázásáról szóló törvényt, amelynek hatályba lépését azonban – költségvetési fedezet híján – a kormány várhatóan elnapolja.

A jogszabály szerint a gyermekenkénti családi pótlék havi összege a jelenlegi 150-ről 300 lejre emelkedik a két év feletti, illetve 300-ról 600 lejre a két év alatti kiskorúak esetében. A Szociáldemokrata Párt erre vonatkozó javaslatát tavaly decemberben heves politikai vita nyomán, de ellenszavazat nélkül szavazta meg a képviselőház, holott az akkor frissen, két hónapja kormányra lépett Nemzeti Liberális Párt törvényhozói jelezték: az amúgy is 3,6 százalékos GDP-arányos hiánnyal megtervezett 2020-as állami költségvetésben erre a többletkiadásra nincs fedezet. Számításaik szerint a gyermekpénz azonnali megduplázása 7,5 milliárd lejjel, a GDP 4,25 százalékra emelte volna 2020-ban az államháztartási hiányt.

A Nemzeti Liberális Párt végül nem vállalta magára alig néhány hónappal a helyhatósági és parlamenti választások előtt annak kockázatát, hogy szembeszegüljön a gyermeknevelési támogatás növelésével, és arról is letett, hogy alkotmányossági óvással hátráltassa hatályba lépését. Ludovic Orban miniszterelnök azonban jelezte: leghamarabb júliusban lehet költségvetés-kiigazítást elfogadni, úgyhogy a családi pótlék megduplázását – feltehetően egy sürgősségi kormányrendelet révén – mindenképpen el fogják halasztani.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 45
szavazógép
2020-01-14: Kármentő - Váry O. Péter:

Róka a városban

A nyomtatott sajtóban is megjelent, de szombat óta már a virtuális térben vonz nagy nézettséget pár fénykép. A felvételek Sepsiszentgyörgy központjában, az Erzsébet parkban készültek reggel nyolc óra körül. Egy rókát látni rajtuk, amint szájában zsákmányával igyekszik kotoréka felé.
2020-01-15: Elhalálozás - :

Elhalálozás