Róka a városban

2020. január 14., kedd, Kármentő
Váry O. Péter

A nyomtatott sajtóban is megjelent, de szombat óta már a virtuális térben vonz nagy nézettséget pár fénykép. A felvételek Sepsiszentgyörgy központjában, az Erzsébet parkban készültek reggel nyolc óra körül. Egy rókát látni rajtuk, amint szájában zsákmányával igyekszik kotoréka felé.

A róka láthatóan nem fél, s bár az állóképek csak pillanatokat rögzítenek, az állat tartásáról, arról, hogy nem is a támfalhoz lapulva oson, hanem a járda közepén kocog, lerí: otthonosan mozog a városban. Ha figyelmesen nézzük a fényképeket, azt is látni: szemében nincs félelem. A vadászterületén magabiztosan járó-kelő ragadozó látványát örökítette meg a fotós.

 

Fotó: Dénes Noémi/covasnamedia.ro

 

Amit nem árulnak el a fényképek: a róka a szájában egy indiai futókacsát visz. Ketten voltak, a belvároshoz nagyon közel egy kertben éldegéltek szabadon, hisz a pingvinkacsának is nevezett állatot azért tartják, mert minden kártevőt összeszed a kertből, ráadásul kedvence a meztelencsiga. Ketten voltak, míg a róka látogatást nem tett abban a kertben. Samu, a gácsér átharapott torokkal maradt a gyepen. Sári, a tojó ebédje lett a rókának. Amely minden bizonnyal Samuért is visszament volna.

Olvasgatom a kommenteket a virtuális térben keringő fotók alatt. Mindenféle reakció előfordul, néhányan a rókának drukkolnak, mások a kacsát sajnálják. Én a Sári gazdáját vigasztalnám, nagyon szívéhez nőttek a bájos kis állatok, a kíváncsiság és a félelem kettőssége határozta meg viselkedésüket, rendkívül szuggesztív módon tudták gazdájuk tudtára adni, hogy éppen éhesek, vagy csak társaságára vágynak. Érdekes azonban, hogy a kommentelők sokkal többet is tudnak. Akad, aki azt írja, a róka (ez vagy egy másik) érdeklődve figyelte, amint babakocsival sétált a katolikus temető mellett. Más azt is tudni véli, hogy kotoréka a Vasile Goldiș utcában lenne. Mondom, van ott mindenféle reakció. Csak egyféle nincs. Az illetékeseké. Bár, őszintén megmondom, nem tudom, ki lenne illetékes rókaügyben. A városvezetés? Az egészségügyi vagy az állategészségügyi igazgatóság? Netán a fogyasztóvédelem? Valamilyen ügynökség, a vadásztársadalom, a katasztrófavédelem?

Nem tudom, de azt igen, hogy nem rendjén való a rókák beköltözése a városba. Hogy feneketlen étvágyukat a kisállattartók kárára elégítik ki, az még hagyján, bár a kár, amit okoznak, nem elhanyagolható. De egyéb veszélyeket is jelenthetnek, számos betegség terjesztői, s ha netán a veszettség felüti fejét köztük, embert, állatot pusztíthatnak el. Akkor aztán lehet keresni a felelőst, felelősöket. Lehet, naiv vagyok, de azért csak megkérdem: nem jobb volna a nagyobb bajt megelőzni? Bár tudom, ebben az országban a megelőzés fogalma ismeretlen, és az utólagos intézkedések is annyit érnek, mint holt lovon a patkó (lásd bukaresti Colectiv-tragédia, temesvári rovarirtás stb.).

Annyit még: az élhető város számomra nem azt jelenti, hogy rókák korzóznak fényes nappal a főtéren. De az is lehet – és ezt mondtam már –, hogy az én értékítéletemmel van a baj.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1305
szavazógép
2020-01-14: Közélet - :

Három kocsi ütközött

Mindössze anyagi károkkal úsztak meg egy balesetet azok a járművezetők, akiknek autói vasárnap délután ütköztek össze.
2020-01-14: Belföld - :

Megduplázzák a gyerekpénzt, de egyelőre nem látunk belőle semmit

Kihirdette kedden Klaus Iohannis államfő a gyerekpénz megduplázásáról szóló törvényt, amelynek hatályba lépését azonban – költségvetési fedezet híján – a kormány várhatóan elnapolja.