Gyűlöletbeszédért vizsgálják Dorin Floreát

2020. január 15., szerda, Belföld

A roma kisebbség elleni uszítás gyanújával hivatalból indított eljárást az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester ellen, miután az elöljáró azzal vádolta a romákat, hogy a szociális segélyek megszerzése érdekében felelőtlenül vállalnak sok gyereket, nevelésükről azonban nem gondoskodnak.

  • Fotó: frissujsag.ro
    Fotó: frissujsag.ro

A médiában nagy visszhangot keltett Florea Facebook-bejegyzése, amelyben a családi pótlék megduplázásáról szóló, tegnap kihirdetett törvénnyel kapcsolatosan azt fejtegette: kötelező környezettanulmányt kellene bevezetni a gyermekvállalásra készülő szülők számára, és állami gondozásba kellene venni azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem rendelkeznek állandó jövedelemmel és lakóhellyel, valamint törvényben meghatározott minimális korral és iskolai végzettséggel.

Florea szerint sok olyan hátrányos helyzetű család létezik, amelynek munkaképes tagjai nem akarnak dolgozni, és csak azért hoznak világra – olykor már tizenévesen – sok gyereket, hogy a családi pótlék révén megélhetési forráshoz jussanak. A polgármester bejegyzésében nem pontosította, milyen társadalmi rétegre utal, azt követő interjúiban azonban nyíltan beszélt arról, hogy a romákat tartja Románia egyik legnagyobb problémájának, robbanással fenyegető „szociális bombájának”. „A lakosságarány tekintetében Marosvásárhelyen él a legnagyobb cigány közösség. Ha pénzt adsz nekik, mindent tönkreteszel. Hiába hívod dolgozni, becsületes kereseti lehetőséget adni nekik: semmibe vesznek” – nyilatkozta tegnap Dorin Florea, azt bizonygatva, hogy miért nem szabad többletfeltételek nélkül megemelni a gyermekpénzt.

A Marosvásárhelyt húsz éve vezető Florea felvetését elsőként Soós Zoltán, az RMDSZ polgármesterjelöltje nevezte rasszistának és gyűlöletkeltőnek, majd több parlamenti párt képviselője is hasonlóképpen vélekedett róla. Florea Facebook-bejegyzésére Soós Zoltán szintén Facebook-oldalán reagált. „Egy demokratikus országban van-e arra mód, hogy egy-egy gyermek világba való megérkezését befolyásoljuk? Nem hallott a polgármester az alapvető emberi jogokról?” – írta a bejegyzésben az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje, aki nem mellékesen hat gyermek édesapja. Ovidiu Raetchi, a Nemzeti Liberális Párt képviselője szerint a választási törvényben kellene eltiltani a „fasisztákat és idegengyűlölőket” legalább egy ciklus erejéig a közélettől.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács hivatalból indított eljárást Florea ellen, akit jövő hétre idéztek a tanács elé. Asztalos Csaba, a testület elnöke a Digi24 hírtelevíziónak azt mondta: a testület hivatott állást foglalni arról, hogy a polgármester nyilatkozatai kimerítik-e a diszkrimináció, az etnikai, esetleg szociális gyűlöletbeszéd fogalmát. Hozzátette: tudja, hogy választási év van, éppen azért fontos a kölcsönös tisztelet légkörének megőrzése és a felelősségteljes magatartás a politikai szereplők részéről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1551
szavazógép
2020-01-15: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A küzdelem éve (Visszapillantó / 2.)

Folytatjuk visszapillantó sorozatunkat a tavalyi év fontosabb gazdasági történéseiről.
2020-01-15: Belföld - :

Európa segítségét kérik a szociáldemokraták

A jogállamiságot veszélyeztető példátlan visszaélésnek nevezte az európai intézményekhez címzett levelében a Szociáldemokrata Párt (SZDP) a kormány azon szándékát, hogy a parlamenti vitát megkerülve vezesse be a kétfordulós polgármester-választást alig néhány hónappal a helyhatósági választások előtt.