Európa segítségét kérik a szociáldemokraták

2020. január 15., szerda, Belföld

A jogállamiságot veszélyeztető példátlan visszaélésnek nevezte az európai intézményekhez címzett levelében a Szociáldemokrata Párt (SZDP) a kormány azon szándékát, hogy a parlamenti vitát megkerülve vezesse be a kétfordulós polgármester-választást alig néhány hónappal a helyhatósági választások előtt.

  • Forrás: adevarul.ro
    Forrás: adevarul.ro

Az SZDP végrehajtó bizottsága idei első ülésén tegnap döntött arról, hogy az Európai Bizottságnál, az Európai Parlamentnél és a Velencei Bizottságnál panaszolja be a november óta kormányon lévő Nemzeti Liberális Pártot (NLP), és minden rendelkezésére álló eszközzel megpróbálja megakadályozni a választási törvény módosítását.

Az SZDP levelében felidézte, hogy ugyanazok akarják most visszahozni a kétfordulós polgármester-választást, akik 2011-ben – az akkori jobbközép Boc-kormány idején – bevezették a hatályos egyfordulós rendszert. Az ellenzéki párt szerint alkotmányellenes és az európai joggyakorlatnak is ellentmond, hogy a voksolási rendszer ilyen horderejű változtatását alapos közvita nélkül, a választások előtt három hónappal vezessék be.

Az SZDP-t ideiglenes elnökként vezető Marcel Ciolacu házelnök tegnapi sajtóértekezletén elmondta: pártja alkotmányossági óvást emel és bizalmatlansági indítványt is beterjeszt a kormány ellen, ha a kabinet parlamenti vita nélkül, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással próbálja bevezetni a kétfordulós polgármester-választást.
Az ilyen módszerrel előterjesztett tervezetek hatályba lépését csak a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a parlament. Ebben az SZDP a kormányt egyébként támogató RMDSZ támogatására is számíthat, ugyanis mindkét politikai alakulat attól tart, hogy kevesebb polgármestere lesz, ha a többi párt egy esetleges második fordulóban összefoghat az első fordulóban élen végző jelöltje ellen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 314
szavazógép
2020-01-15: Belföld - :

Gyűlöletbeszédért vizsgálják Dorin Floreát

A roma kisebbség elleni uszítás gyanújával hivatalból indított eljárást az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester ellen, miután az elöljáró azzal vádolta a romákat, hogy a szociális segélyek megszerzése érdekében felelőtlenül vállalnak sok gyereket, nevelésükről azonban nem gondoskodnak.
2020-01-15: Belföld - :

Újabb felelőtlen kártevőirtás?

Egyelőre semmit nem mutattak ki a mérőműszerek az aradi Adam Müller-Guttenbrunn Német Líceum osztálytermeinek levegőjében, miután hétfőn több gyermek mérgezésgyanús tünetekkel került kórházba – közölte tegnap reggel az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség.