Weber üzent Orbánnak

2020. január 15., szerda, Világfigyelő

Az Európai Néppárt (EPP) nem változtat irányvonalán. Álláspontja világos: ha valaki ehhez a pártcsaládhoz akar tartozni, követnie kell az értékeit – jelentette ki Manfred Weber, a Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője tegnap Strasbourgban Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti megállapításaira reagálva.

  • Manfred Weber nem kér Orbán Viktortól tanácsot
    Manfred Weber nem kér Orbán Viktortól tanácsot

Mint ismert, a magyar kormányfő budapesti sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: a Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt, ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül. A Néppárt zsugorodik, veszíti befolyását, pozícióit és képviselőhelyeit, mert rossz – liberális, szocialista, centrista – irányba tart. A kérdés szerinte az, hogy a Néppárton belül a Fidesznek van-e kellő hatása, hogy kikényszerítse vagy kezdeményezze a változást. Ha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés kell az európai pártéletben, mert Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni – fejtegette Orbán Viktor.

Manfred Weber az Európai Parlament plenáris ülésének margóján tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a Fidesz néppárti tagjai megbízható EP-képviselők, hozzájárulnak a pártcsoport munkájához. Orbán Viktor változást sürgető kijelentéseire reagálva a frakcióvezető azt mondta, figyelik a következő napok fejleményeit, és meglátják, lesznek-e esetleg pozitív változások, de a Néppárt alapvetően nem változtat irányvonalán. Leszögezte: az EPP pontosan tudja, hogyan lehet megnyerni a választásokat. Ezt a tavaly májusban tartott európai parlamenti választások is megmutatták. Arra emlékeztetett, hogy pártja, amelynek tavaly a csúcsjelöltje volt, a legutóbbi választáson 40 százalékos eredmény felett teljesített. „Ezért nem kérünk kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében. A mi irányvonalunk és értékeink világosak” – fogalmazott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1562
szavazógép
2020-01-15: Világfigyelő - :

London nem enged újabb skót népszavazást

Elutasította tegnap az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését Boris Johnson brit miniszterelnök. Nicola Sturgeon skót kormányfőnek küldött, a Downing Street által ismertetett levelében Johnson leszögezi: Sturgeon és elődje, Alex Salmond előző skót miniszterelnök egyaránt személyesen ígérte meg a skót függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás előtt, hogy az a referendum egy teljes nemzedéknyi időre szól.
2020-01-15: Világfigyelő - :

Százmilliárd euró a zöld átállásra

Az Európai Bizottság százmilliárd eurót különít el azon pénzalap számára, amely segítséget fog nyújtani a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz az olajpalától vagy széntől függő gazdaságok számára – közölte Frans Timmermans EU-biztos, az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora Strasbourgban tegnap.