Százmilliárd euró a zöld átállásra

2020. január 15., szerda, Világfigyelő

Az Európai Bizottság százmilliárd eurót különít el azon pénzalap számára, amely segítséget fog nyújtani a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz az olajpalától vagy széntől függő gazdaságok számára – közölte Frans Timmermans EU-biztos, az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora Strasbourgban tegnap.

  • Ösztönöznék a környezetbarát energiaforrásokra való áttérést
    Ösztönöznék a környezetbarát energiaforrásokra való áttérést

Timmermans az Európai Parlament plenáris ülésén, az Európai Bizottság által decemberben bemutatott európai zöld megállapodás finanszírozási lehetőségeiről folytatott vitában hangsúlyozta, hogy a dokumentumban rögzített céloknak köszönhetően az Európai Unió 2050-re klímasemleges gazdasági térség lesz. A megvalósításhoz szükséges európai zöld beruházási terv lehetővé teszi az átállást a tiszta energiaforrásokra. Az átállást segítő, úgynevezett méltányos átállási alap szolidaritásra épít a nehezebben teljesítő országokkal. Timmermans elmondta azt is, hogy az uniós bizottság különleges kölcsönöket biztosít az Európai Beruházási Bank segítségével a helyi hatóságoknak és önkormányzatoknak a szigetelési munkálatok elvégzéséhez, valamint ahhoz, hogy modernizálni tudják a szénfűtéstől függő háztartások fűtési rendszereit. A levegő szennyezettségének csökkenése által kevesebb lesz a légúti megbetegedések miatt bekövetkező megbetegedések és halálesetek száma – fűzte hozzá Timmermans.

Valdis Dombrovskis, a pénzügyi szolgáltatásokért felelős uniós biztos beszédében arról tájékoztatott, hogy az uniós bizottság által elkülöníteni tervezett százmilliárd eurós finanszírozás további beruházásokat ösztönöz majd, elérve akár a 280 milliárd eurót a klíma- és környezetbarát célok megvalósítására. Az uniós bizottság megteremti annak a feltételeit is, hogy a hatóságok és a magáncégek fenntartható, klímabarát módon tudjanak beruházni. Ezzel összefüggésben meghatározza azokat a zöld gazdasági tevékenységeket, amelyek klímasemlegesnek minősülnek. Ezáltal megteremti azokat az általános uniós előírásokat, amelyeket az állami és magánszektorban egyaránt alkalmazni lehet.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az átállás jelentős gazdasági és társadalmi változással fog járni, amelynek magas költsége és beruházás­igénye lesz. „Támogatni kell az alacsonyabb jövedelmű tagállamokat, különösen a legkevésbé fejlett régiókat és azon ágazatokat, ahol az átalakulás munkahelyek megszűnéséhez vezet majd” – fogalmazott. A méltányos átállási alap létrehozásához nem szabad az olyan hagyományos uniós politikák támogatásából elvenni, mint például a kohéziós alap vagy a közös agrárpolitika. Az unió többéves költségvetési keretén felüli pénzügyi forrásból, friss pénzből kell ezt kialakítani – mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatások hatályát nem lehet csak azon tagállamokra korlátozni, ahol a szén kivezetése nagy problémát jelent.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy a méltányos átállás elérje a legszegényebb és legkirekesztettebb európai régiókat is. Véleménye szerint megfelelő irányításra van szükség, ugyanis „nem engedhető meg, hogy egy kis kör kapja meg” az európai támogatásokat.

Az EP-képviselők ma szavaznak az európai zöld megállapodásról kialakított parlamenti álláspontról. Az Európai Bizottság az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási tervvel összefüggésben arról tájékoztatott, hogy a terv mozgósítani fogja az uniós forrásokat, és olyan keretrendszert alakít ki, amely elősegíti és ösztönzi a klímasemleges, zöld és versenyképes gazdaságra való átálláshoz szükséges köz- és magánberuházások létrejöttét. A méltányos átállást támogató alap 7,5 milliárd euró összegű új uniós támogatásban részesül. Az alap elsősorban a régióknak nyújt támogatást. Segíteni fogja a munkavállalókat a jövő munkaerőpiacához szükséges készségek és kompetenciák fejlesztésében, valamint segíti a kis- és középvállalkozásokat, az induló vállalkozásokat és az inkubátorházakat abban, hogy új gazdasági lehetőségeket teremtsenek ezekben a régiókban. Az alap a tiszta energiára való átállást segítő beruházásokat is támogat majd, például az energiahatékonysággal összefüggésben. A méltányos átállási mechanizmus technikai segítséget is kínál a tagállamoknak és a befektetőknek, és gondoskodik az érintett közösségek, a helyi hatóságok, szociális partnerek és civil szervezetek bevonásáról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1562
szavazógép
2020-01-15: Világfigyelő - :

Weber üzent Orbánnak

Az Európai Néppárt (EPP) nem változtat irányvonalán. Álláspontja világos: ha valaki ehhez a pártcsaládhoz akar tartozni, követnie kell az értékeit – jelentette ki Manfred Weber, a Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője tegnap Strasbourgban Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti megállapításaira reagálva.
2020-01-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Varjak lepik el településeinket

Egyre nagyobb gondot okoz a varjúfélék jelenléte a lakott területeken, és nem sokat lehet tenni ellenük. Sepsiszentgyörgyöt negyven-ötvenezer fekete madár lepi el a téli estéken, pedig országszinten egyedül itt próbálják megakadályozni letelepedésüket. Bár a lámpás riogatás sikeres, a hívatlan vendégek mind többen vannak, és mind szemtelenebbek. Irtani nem lehet őket, védett állatokról van szó.