Önkéntesek kopogtatnak aláírásokért

2020. január 15., szerda, Közélet

Háromszék több településén indítottak aláírásgyűjtést házról házra a helyi Székely Tanácsok elnökei, önkéntes magánszemélyek, egyházi képviselők, Sepsiszentgyörgyön pedig az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács által elindított, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéshez szükséges aláírások gyűjtéséhez.

  • Tavaly nyáron Sepsiszentgyörgy központjában is gyűjtöttek aláírásokat. Fotó: Albert Levente
    Tavaly nyáron Sepsiszentgyörgy központjában is gyűjtöttek aláírásokat. Fotó: Albert Levente

A hetvenéves sepsiillyefalvi Benkő Árpád egy hónapja kezdte az aláírásgyűjtést, naponta kétszer indul önként vállalt útjára, esténként több sikerrel jár, mint délelőtt, mert olyankor a munkából hazaérkező családtagokat is otthon találja. Jártában-keltében arra is figyel, ha olyan emberrel találkozik, aki környékbeli, de éppen Illyefalván van intézni valója, azt is megszólítja és gyarapítja a támogató ívek számát. A nyugalmazott állategészségügyi asszisztens lapunknak elmondta, legtöbben tudnak a polgári kezdeményezésről, szívesen aláírják, de aki egyébként távol maradna az akciótól, az is jó néven veszi, ha megtiszteli azzal, hogy lakásában keresi fel, és akkor is aláírja az űrlapot, ha eredetileg nem állt szándékában. Eddig hatszáz aláírást gyűjtött, Sepsiszentkirályban egy nap alatt hetvenen írták alá a kezdeményezést, oda még visszatér. Aldoboly következik és Szalomér, utóbbiban nem ismeri a lakókat, de bízik abban, hogy ott is jól fogadják. Ha szükség lesz rá, Benkő Árpád erdővidéki településekre is elmegy, arra számít, lesz mozgósítás, s miután az ő községében végez, bekapcsolódik máshol is az akcióba.

Bitán a református egyház, Málnásfürdőn és Dálnokban a helyi Székely Tanács, Sepsiszentgyörgyön az EMNP, EMNT, az unitárius egyház gyűjt aláírásokat, és természetesen az SZNT sepsiszentgyörgyi székházában is alá lehet írni a kezdeményezést – tudtuk meg a Sepsiszéki Székely Tanács elnökétől. Gazda Zoltán lapunknak elmondta, továbbra is keresik a kapcsolatot az RMDSZ vezetőségével, hogy a szövetség kapcsolódjon be az aláírásgyűjtésbe, hisz korábban az MPP-hez hasonlóan bejelentették vállalásaikat, de ennek egyelőre nem látszik az eredménye.

Az SZNT által elindított nemzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezés ügyében legalább hét EU-s tagállamból származó egymillió aláírást kell benyújtani az Európai Parlamentben 2020. május 7-ig. Eddig 42 500 aláírást jegyeztek, Románia 39,66 százalékban teljesítette a támogató nyilatkozatok minimálisan előírt számát, Magyarország 182,11 százalékban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1561
szavazógép
2020-01-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Varjak lepik el településeinket

Egyre nagyobb gondot okoz a varjúfélék jelenléte a lakott területeken, és nem sokat lehet tenni ellenük. Sepsiszentgyörgyöt negyven-ötvenezer fekete madár lepi el a téli estéken, pedig országszinten egyedül itt próbálják megakadályozni letelepedésüket. Bár a lámpás riogatás sikeres, a hívatlan vendégek mind többen vannak, és mind szemtelenebbek. Irtani nem lehet őket, védett állatokról van szó.
2020-01-15: Közélet - :

Adóbehajtó kampányba kezdenének Baróton

A 2018-as adatokhoz viszonyítva nem romlott jelentősen tavaly sem az adózási kedv Baróton, ha a két évet összehasonlítjuk, elenyésző a különbség a be nem fizetett helyi adókat és illetékeket illetően. Sok a lelkiismeretes adófizető, akiknek fontos az, hogy időben rendezzék tartozásaikat – a gond nem a pillanatnyi adózási kedv, hanem az évek alatt felhalmozódó és be nem hajtott kinnlevőségek, amelynek hiánya súlyos milliókat jelent a költségvetésben.