Adóbehajtó kampányba kezdenének Baróton

2020. január 15., szerda, Közélet

A 2018-as adatokhoz viszonyítva nem romlott jelentősen tavaly sem az adózási kedv Baróton, ha a két évet összehasonlítjuk, elenyésző a különbség a be nem fizetett helyi adókat és illetékeket illetően. Sok a lelkiismeretes adófizető, akiknek fontos az, hogy időben rendezzék tartozásaikat – a gond nem a pillanatnyi adózási kedv, hanem az évek alatt felhalmozódó és be nem hajtott kinnlevőségek, amelynek hiánya súlyos milliókat jelent a költségvetésben.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Közel hárommillió lej a fizikai személyek kinnlevősége, ebbe beletartoznak a be nem fizetett helyi adók és illetékek, a büntetések és a közúti kihágások – ismertette Lázár-Kiss Barna András polgármester, aki szerint sajnos a jelenlegi jogrendszer inkább a késlekedőknek, a fizetni nem akaróknak kedvez, az önkormányzat keze gyakorlatilag meg van kötve, ha a kinnlevőségek behajtásáról van szó. Ennek is megvannak a törvényes útjai, ezt szeretné kihasználni a polgármester, aki idén amolyan „pénzbehajtó” kampányba kezdene.

Szükség van rá, hiszen a magánszemélyek adóhátraléka akár Bukarestnek is szemet szúrhat, így ha nem változik a helyzet, megtörténhet, hogy az állam nem oszt majd vissza pénzeket mindaddig, amíg ekkora adósságot görget maga előtt Barót a hozzá tartozó falvaival. A helyi cégek esetében többnyire azok a vállalkozások halmoztak fel tartozást, amelyek felszámolás alatt állnak. Ide tartozik az egykori bányavállalat, valamint a bibarcfalvi borvíztöltöde – ennek a két vállalatnak az adóhátralékai teszik ki jó hányadát a jogi személyek kinnlevőségének. E két cég tartozása már régen meghaladta az egymillió eurót. „Sajnos az elmaradások többnyire ugyanazoktól a személyektől gyűlnek fel évről évre. Ezen személyek listáját átnézve, akadnak olyan családok is, amelyek valóban olyan anyagi helyzetben vannak, hogy fizetésképtelenek, de akadnak olyanok is, akiknél igenis van, amit a tejbe aprítani, ám az adózási kedvük évek óta a nullával egyenlő. Ha be akarjuk hajtani a pénzt, legtöbb esetben nem tudunk lépni a hagyatéki tárgyalások hiánya miatt, a büntetések, kihágások esetén pedig van egy olyan számottevő réteg, akiknél vagyon hiányában nem tudunk intézkedni. Ezeknél az eseteknél azt szeretnénk elérni, hogy a pénzbüntetést közmunka formájában dolgozza le az érintett. Jó lenne, ha mindenkiben tudatosulna, hogy amíg a büntetések, forgalmi kihágások után befolyó pénz elkerül innen, addig a kifizetett helyi adók és illetékek helyben maradnak, és az itteni közösség javát szolgálják” – fogalmazott Lázár-Kiss Barna polgármester.

Baróton, aki élni akar kötelezettségével és jó lokálpatrióta, már ettől a hónaptól kezdve befizetheti az adóját, ha március 31-ig megteszi ezt, tízszázalékos kedvezményben részesül. Az adókat akár két részletben is be lehet befizetni, az első részt április 30-ig, a másodikat pedig szeptember 30-ig. Aki szeptember 30. után fizet, azt már büntetőkamattal sújtják.

Albert Egon

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1305
szavazógép
2020-01-15: Közélet - Fekete Réka:

Önkéntesek kopogtatnak aláírásokért

Háromszék több településén indítottak aláírásgyűjtést házról házra a helyi Székely Tanácsok elnökei, önkéntes magánszemélyek, egyházi képviselők, Sepsiszentgyörgyön pedig az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács által elindított, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéshez szükséges aláírások gyűjtéséhez.
2020-01-15: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Mérgek és büntetések között

Két hónappal azután, hogy Temesváron két kisgyermek és egy édesanya halálát, valamint 44 személy megbetegedését okozta egy rosszul használt patkányirtó szer, Aradon egy iskolát kellett kiüríteni ugyanazon okból. Közben voltak ellenőrzések, szigorítások, eljárás, minden. Mégis...