Rókát fogtak a városban

2020. január 15., szerda, Közélet

Gyorsan terjedt a napokban a közösségi média révén az a felvétel, mely a hétvégén egy, az Erzsébet parkban felbukkant rókáról készült. A vadállatot – szájában zsákmányával, egy kacsával – a sepsiszentgyörgyi katolikus templom mögötti játszótéren fényképezték le. A megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője óvatosságra int, s azt ajánlja, ne etessük és ne merészkedjünk a rókák közelébe.

  • Fotó: Wikipédia
    Fotó: Wikipédia

Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos lapunk megkeresésére elmondta, a megyében évek óta nem fordult elő veszettség, ennek ellenére nem árt elővigyázatosnak lenni. A rókák jelenléte a városban járványtanilag nem jelent veszélyt, nyugati országok városaiban, parkjaiban is több száz róka él. Nem árt tudni azonban, hogy opportunista állatról van szó, mely mindig oda tér vissza, ahol könnyen élelemhez jut, a tömbházak közelében pedig gyakran helyeznek el a lakók ennivalót kutyáknak, macskáknak, de a szemetesek körül is könnyűszerrel találhatnak eledelt. Nincs ok nagyobb riadalomra, sokkal inkább arra kell vigyázni, hogy ne etessük ezeket az állatokat, ne merészkedjünk közelükbe, ne simogassuk őket – hangsúlyozta a szakember, aki szerint gyanúra ad okot, ha egy vadállat magához közel engedi az embert.
Lakossági bejelentés nyomán a hét végén egyébként befogtak és elkábítottak egy rókát a megyeszékhelyen, az akcióban a helyi rendőrség, valamint a szépmezői kutyamenhely munkatársai vettek részt. Az állatot kivitték az erdőbe és szabadon engedték. A megyei főállatorvos szerint azonban nincs arra garancia, hogy a befogott ragadozó nem tér vissza a lakott területre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1305
szavazógép
2020-01-15: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Mérgek és büntetések között

Két hónappal azután, hogy Temesváron két kisgyermek és egy édesanya halálát, valamint 44 személy megbetegedését okozta egy rosszul használt patkányirtó szer, Aradon egy iskolát kellett kiüríteni ugyanazon okból. Közben voltak ellenőrzések, szigorítások, eljárás, minden. Mégis...
2020-01-15: Jegyzet - Mózes László:

Bogarasok

Fölöttébb fontos ügyben érdeklődik – avagy akadékoskodik – az Európai Bizottság: arra kíváncsiak az eurobürokraták, hogy az épülő – tervezett, várt, illetve remélt – Piteşti–Nagyszeben autópálya miképp befolyásolná a térségben lévő védett területek élővilágát.