Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Jó munkaerő = jó vezető? /X/

2020. január 15., szerda, Gazdaság

A jó vezetővé válás minden esetben hosszú folyamat, és nem lehet megtanulni. Hiszen vezetőnek lenni sosem könnyű, annyi a feladat. Mégis, megpróbáljuk áttekinteni, hogy mitől és kiből válhat jó vezető.

Mik a jó vezető ismérvei?

A vezető alapjában véve egy nagyon nagy felelősséggel járó beosztás. Nem csak azért, mert bár ő van a csúcson, de mindig az utolsó helyre szorul a saját munkájában, de nehéz és rögös út vezet oda, hogy valaki jó is legyen.

A vezetői lét azzal jár, hogy:

* sokat van bent, 

* számon kérik, 

* mérik, 

* mások ügyes-bajos dolgai folyton beelőzik saját tennivalóit.

Aki úgy érzi, hogy mindezeket nem tudja elfogadni, sem pedig magáévá tenni, akkor mindenképp érdemes elgondolkodni még a pozíció betöltése előtt, hogy biztosan a legalkalmasabb jelölt-e erre a posztra. Ma hazánkban meglehetősen nehéz jó vezetővé válni, hiszen nincs, aki megtanítsa, hogy hogyan is kell. Így akiben megvan hozzá az affinitás, annak jó esélye van rá, hogy egy jó és szerethető vezetővé emelkedik, míg a többiek megrekednek a főnök pozícióban.

Bár gyakran elhangzik, hogy jó szakemberből lesz a jó vezető, ez egy kicsit sántít. Hiszen lehet valaki bármilyen jó a saját területén, attól nem biztos, hogy vezetői beosztásban is ugyanolyan jól fog teljesíteni. Ebben az esetben egy jó munkaerőt kivettünk a rendszerből, és adtunk egy még bizonytalan, gyakran kétbalkezes vezetőt a vállalatnak.

Aki tisztában van a kvalitásaival és van igénye a fejlődésre, annak jó esélye van arra, hogy jó vezetőként tud a későbbiekben funkcionálni.

Azt azért fontos tisztázni, hogy a beosztottak hamar megérzik, ha a vezetőjük bizonytalan, és akkor ők sem bíznak meg benne feltétel nélkül. Arról nem is beszélve, hogy manapság egyre kisebb a tolerancia a munkavállalókban, így könnyen nőhet a fluktuáció az adott területen.

Nagyon lényeges, hogy a jó vezetőre lehet számítani, azaz előrébb sorolja a beosztottak problémáit, munkáit, mint a sajátját. Aki erre nem képes, az nem igazán sorolható a jó irányítók közé.

Az sem utolsó szempont, hogy a jó vezető átlátja a rábízott rendszert, osztályt, részleget, és mindent megtesz azért, hogy gördülékeny munka folyjon az adott területen. Ehhez biztosítja a szükséges forrásokat és feltételeket. A belső kommunikáció gördülékeny, de nem túl bizalmas, így minden esetben tisztában van mindenki azzal, hogy meddig mehet el bizonyos kérdésekben. Röviden talán úgy lehetne összefoglalni, hogy a jó vezető ismérve a megfelelő kommunikáció.

Van segítség?

Mivel ezt hazánkban sehol sem oktatják, így meglehetősen nehéz igazán jó vezetőket képezni, hiszen mindenki a sötétben tapogatózik, ami végül vagy jó eredményre vezet, vagy nem. Ha úgy érzi, hogy segítséget kérne abban, hogy jó vezetővé váljon, ne habozzon megkeresni az Ispiro Consulting csapatát, akik hatékony tanácsokkal és rendszerrel tudnak szolgálni a megoldás érdekében. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 111
szavazógép
2020-01-15: Életmód - :

Hogyan gyógyulj otthon? /X/

Itt az újabb influenzaszezon, és kellene néhány hatékony tipp mind a megelőzés, mind a kezelés szempontjából? Lássuk, hogy mik azok, amiket érdemes idén is megfogadni!
2020-01-15: Gazdaság - :

Valóban hatékony módszernek számít a szobatermosztát alkalmazása? /X/

Cikkünkben a szobatermosztát használatának hatékonyságát vizsgáljuk meg. Mivel a bejegyzés második felében alternatív módozatok alkalmazására is teszünk javaslatot, ezért az álláspontunk előre sejthető.