Ötéves az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi EgyesületNemzetközi sikerek

2020. január 16., csütörtök, Történelmünk

A hivatalos bejegyzésének ötéves évfordulóját január 16-án ünneplő Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület igen mozgalmas fél évtizedet tud maga mögött. Legnagyobb sikereként könyveli el, hogy munkáját értékeli a nemzetközi szakmai közösség: tavaly a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség tagjává fogadták olyan körülmények között, hogy a nemzetközi konföderáció alapszabályzata szerint egy országból csak egyetlen címertani és szintén egy családkutató szervezet vagy intézmény lehet a világszövetség tagja, és csak kivételes esetben más is. Ez kivételes eset, hiszen Romániából az Országos Heraldikai, Genealógiai és Pecséttani Bizottság, valamint a jászvásári székhelyű Sever Zotta Genealógiai és Heraldikai Intézet már tagja volt a nemzetközi szervezetnek.

  • Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület címere
    Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület címere

Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület sikeres nemzetközi szereplései között említhető, hogy elnöke, dr. Szekeres Attila István heraldikus előadással vett részt a 32. és 33. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson 2016-ban Glasgowban, illetve 2018-ban a franciaországi Arrasban a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson, 2017-ben Londonban a 4. Európai Címer- és Zászlótudományi Konferencián, 2018-ban a lengyelországi Cieszynben a Nemzetközi Genealógiai Akadémia 11. tudományos kollokviumán, 2019-ben Varsóban. Nem közvetlenül érinti az egyesületet, de megjegyzendő, hogy annak elnökét 2017-ben a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagjává választották.

2019-ben a július 2–4-e között tartott varsói nemzetközi kollokviumon kívül az egyesület – elnöke által – előadással képviseltette magát az Erdélyi Múzeum-Egyesület csíkszeredai fiókja által a Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat keretében november 8-án szervezett konferencián, valamint a Máramaros Megyei Történelmi és Régészeti Múzeum által október 9–10-én Nagybányán szervezett országos tudományos konferencián.

Keöpeczi Sebestyén József (1878–1964) erdélyi heraldikus művészetébe nyerhetett betekintést a bukaresti közönség a Balassi Intézetben a Szekeres Attila István által gyűjtött címerek és címerkompozíciók reprodukciójából rendezett kiállítás, valamint az elnök által a március 12-i megnyitó alkalmából tartott előadáson.

Szintén Keöpeczi Sebestyén József címerművészről tartott előadást az egyesület elnöke Csíkszeredában a Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig sorozat keretében február 8-án. Továbbá Erdély címerének útja Magyarország címeréből Románia címerébe címmel Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban március idusának előestéjén. Előadást tartott a Cs. Bogáts Dénes-emlék­esten Sepsiszentgyörgyön október 29-én, a Zabolán tartott 25. Széchenyi-bálon július 16-án, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete által június 7-én Kézdivásárhelyen szervezett, A háromszéki sajtó kezdetei című konferencián, a Magyarok a román nemzetállamban című riportpályázat díjátadó ünnepségén, február 27-én Sepsiszentgyörgyön, a Zaláni Református Egyházközség imahetének záróünnepségén, március 3-án a református templomban.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2020-01-16: Történelmünk - :

A doni kálvária

Hetvenhét évvel ezelőtt, 1943. január 12-én vette kezdetét a magyar királyi 2. honvéd hadsereg súlyos áldozatokkal járó visszavonulása a Don-kanyarból, amely a „voronyezsi” vagy a „doni katasztrófaként” ismeretes. Az 1942-es nyári német offenzívába bevont román és olasz hadseregek is nagy veszteségeket szenvedtek, a románok 158 ezer, az olaszok pedig 122 ezer főt vesztettek. Habár a szovjet 40. hadsereg visszavetette a honvédeket, hadműveleti céljukat mégsem érték el a szovjetek, ugyanis nem tudtak sztálingrádi méretű katlant képezni a magyar 2. hadsereg körül. (...)
2020-01-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Közösségi házként is működne az új plébánia (Sepsibükszád)

Közel egy évvel a pusztító tűzvész után már állnak Sepsibükszád katolikus templomának szomszédságában az új plébánia falai. A megyei és önkormányzati támogatásnak, a magánszemélyek, egyházi és civil szervezetek, testvértelepülések, cégek adományainak köszönhetően viszonylag rövid idő alatt sikerült pótolni a veszteséget, mely Bilibók Géza plébános szerint magát a közösséget is összefogásra, cselekvésre késztette.