Üzenet a soha haza nem térőknek

2020. január 22., szerda, Kármentő
Váry O. Péter

Most már Benci is. Kesergek sorsa fölött, bár nem volt barátom, csak ismerősöm. Kitanult egy mesterséget, munkaadója megfizette rendesen. És most elment ő is a ködös Albionba, keresni a hazátlanok keserű kenyerét. Talpra áll? Elkallódik? Rajta múlik. Szerencséjén, ha lesz neki.

Mennek fiaink, lányaink. De nem mint régi peregrinusok, céljuk – ha van – nem a hazatartó út keresése. Csak mennek, bele a vakvilágba, eleinte még mondogatják, hogy várjatok, mert hamarosan jövünk, csak még egy kicsit, csak még egy nagyon keveset maradunk, csak addig, amíg... És ugyanazt mondják egy év múlva, két év múlva, és közben lekopik nevükről az ékezet, és közben elfelejtik, amit egykor maguknak ígértek. Otthont teremtenek a világ valamely sarkában, de hazára nem lelnek. Felállnak, ha újév hajnalán az éterből elszivárog hozzájuk az Isten, áldd meg a magyart, szívből csak a Hozz rá víg esztendőt sort énekelik. Kányádi intelmét, ha ismerik, önmaguk felmentésére átalakítják: magyarul beszélnek, egy ideig még magyarul gondolkodnak, de fiaik már idegen nyelveken tanulnak. Magyarnak tartják magukat. Meddig?

Mi, örök reménykedők mégis számontartjuk őket és számot tartunk rájuk. Aggódva nézzük nevünkön az ékezetet, de lekopni nem engedjük jószántunkból. Kérges tenyérrel markoljuk, szorítjuk egyre jobban a szerszám nyelét, olykor keserűen nézünk fel az égre, az izzadságot homlokunkról nem töröljük le. Otthonunk szerény, ilyennek örököltük. Alázattal felállunk, valahányszor nemzeti imánkat énekeljük, és gyakran énekeljük, mert így akarjuk. És mert ismerjük Sándor bácsi mondásának végét is, azt, hogy egyetlen hazánk van, és ez a magyar nyelv.

Határtalan bár az a haza, melyet Kányádi Sándor meghatározott, kilépni belőle mégis oly könnyű. Hát ezért kesergek a bencik sorsa fölött. Mert magyarnak születni nem választás kérdése, de magyarnak maradni igen. Gondoltok-e erre, feleim, éljetek bárhol is e sáros földtekén?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2020-01-22: Közélet - :

Börtönbe került egy ittas vezető

Ittas vezetésért 11 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy 38 éves kézdiszentléleki férfit, akit hétfőn szállítottak el otthonából a rendőrök, előbb a megyei főkapitányságra, majd a feketehalomi büntetés-végrehajtó intézetbe – tájékoztatott tegnap a rendőrség.
2020-01-22: Közélet - Iochom István:

Kilenc tárlat az Incze László Céhtörténeti Múzeumban (Kézdivásárhely)

Idén a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum és a Múzeumbarátok Egyesülete  kilenc időszakos kiállítást szervez, amiből hat képzőművészeti, három pedig szakmai tárlat lesz – tudtuk meg dr. Dimény Attila intézményvezetőtől.