Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. január 23., csütörtök, Mi, hol, mikor?

A magyar kultúra napja
KÖNYVBEMUTATÓ. A magyar kultúra napjáról való megemlékezés részeként az RMDSZ Ozsdolai Nőszervezete szervezésében ma 18 órától az ozsdolai Zsögön Zoltán Művelődési Otthonban Kis Emese Háromszéki emlékfák nyomában című könyvének bemutatójára kerül sor.

A könyvet dr. Ambrus Ágnes, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott adjunktusa méltatja. Közreműködnek a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület, a Bod Péter Tanítóképző diákjai: Pálkó Bernát, Lázár Kriszta, valamint a Kun Kocsárd Általános Iskola tanulói: Földes Levente és Hodor Balázs.
AZ IGNÁCZ RÓZSA IRODALMI KLUB szervezésében a magyar kultúra napjához kötődően január 27-én, hétfőn 18 órától Sinka István, a XX. századi juhászköltő arca, világa címmel vetítéssel egybekötött rendezvényt tartanak a Kovásznai Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében. Meghívottak a sepsiszentgyörgyi Parnasszus Irodalmi Önképzőkör tagjai.

Kiállítás
HUSZÁR SZILAMÉR Lenyomat – egy hetei nap margójára című kiállítása ma 18 órától nyílik meg Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban. Megnyitja Toró Attila fotóművész és Bokor Attila kisebbségek oktatásáért felelős tanfelügyelő. A kiállított fotók megvásárolhatók (ára: 100 lej darabonként). Huszár Szilamér sepsiszentgyörgyi fotós a Mohos Fotóklub tagja, képei folyamatosan jelen vannak a helyi és a külföldi médiában. Kiemelkedőbb ezek közül a National Geographic, amely többször díjazta fotóit. Kiállított Brassóban, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Kézdivásárhelyen, Oltszakadáton és Kálnokon.

Színház
A csíkszentgyörgyi Székely Góbék Kalamajka a köbön 3. című előadásukat Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében január 25-én, szombaton 17 és 20 órától játsszák. Jegyek 30 lejért a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház pénztáránál kaphatóak péntekig 16–18 óráig.

Bábszínház
A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ A rest legényről című, magyar népmese alapján készült, felújított  bábjátékát január 26-án, vasárnap 18 órától mutatja be a bábszínház stúdiótermében. Helyeket foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon lehet Csüdöm Eszternél. Jegyek a helyszínen vásárolhatók az előadás előtt fél órával. Az előadást január 27–30. között hétköznapokon 10 és 12 órától szervezett közönségnek játsszák.

Zene
LEMEZBEMUTATÓ. A sepsiszentgyörgyi Térerő zenekar Bizsergő című lemezbemutató koncertje pénteken 21 órától Sepsiszentgyörgyön a Mohó Klubban (vendégzenekar a House of Pioneers) és szombaton 21 órától Baróton a Városi Művelődési Házban (vendégzenekar a Flashback) hallható.

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES Világhírű redever című, gyermekeknek szóló táncjátékát pénteken 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban játssza. Az előadásra jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában, illetve a biletmaster.ro oldalon lehet. Telefon: 0267 312 104.
TÁNCHÁZ. Az év első sepsiszentgyörgyi táncháza pénteken 20 órától kezdődik a Háromszék Táncstúdióban, amelyet táncoktatással indítanak. A belépés ingyenes. Házigazdák: Ádám Julcsi és Melles Endre. Muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes.

Képernyő
AZ ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ mai műsora: 19.30 Erdővidéki iskolások dalostalálkozója; 19.55 Olasztelek képes története; 20.20 A Syncron táncegyüttes ünnepi gálaműsora; 20.45 A szegényasszony könyve – özvegyek karácsonya Nagybaconban; 21.05 Viseleteink – Dávid Alpár népviseletkészítő ruhái; 21.25  Ünnepváró. Honlap: erdtv.com.

Hitvilág
IMAHÉT A KRISZTUS-HÍVŐK EGYSÉGÉÉRT. Sepsiszentgyörgyön esténként 18 órától kezdődik a január 17–26. közötti imatized. Ma a Szent Gellért római katolikus templomban Bucsi Zsolt Tamás református lelkipásztor,  pénteken a belvárosi református templomban Dávid György, a Krisztus Király Egyházközség plébánosa hirdeti az igét. Az imatized mottója: „...nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántuk...”, „...igen emberségesen bántak velük...” (Ap. Csel. 28, 2)
TÁJÉKOZTATÁS. A budapesti eucharisztikus kongresszusra készülve, ma 17 órától szentség­imádást tartanak, és a 18 órától kezdődő szentmisét is annak lelki gyümölcseiért ajánlják fel a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban. Vendégük lesz Veress Sándor Levente ká­szonújfalusi plébános, akit a kongresszus erdélyi előkészítésével bíztak meg. Várják mindazokat, akik feliratkoztak, hogy részt szeretnének venni az eseményen, mert a szentmise után tájékoztatót tartanak. Még van lehetőség jelentkezni az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, amelyet szeptember 13–20. között tartanak Budapesten.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Dolittle – amerikai akció, kalandfilm, vígjáték, magyarul beszélő és Bad Boys – Mindörökké rossz fiúk – amerikai akcióthriller, vígjáték, román felirattal; 18.15-től Star Wars: Skywalker kora – amerikai sci-fi, akció, kalandfilm, magyarul beszélő; 18.45-től Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) – magyar dráma, román felirattal; 20.45-től Rossz versek – magyar dráma, román felirattal és Botrány – kanadai–amerikai életrajzi dráma, magyarul beszélő.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Sportoljunk és örökítsük meg a pillanatot!
Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Diákok éve tematikus program részeként fontosnak tartja a tanulók egészséges életre való nevelését, valamint a sportos, aktív élet népszerűsítését. A bajnokok osztálya – Sepsiszentgyörgy legsportosabb osztálya elnevezésű vetélkedő egyik versenyszáma a téli sportokhoz kötődik. A versenyszám célja, hogy a diákok örökítsék meg a téli pillanataikat síelés, snow­boardozás, korcsolyázás, szánkózás vagy bármilyen téli sport közben, és küldjék el az így készült fényképeket január 26-ig a sport@sepsi.ro e-mail-címre, vagy töltsék fel azokat az Instagramra, bejelölve a @diakokeve_anulelevilor oldalt. A legjobb fotókat beküldő fiatalok Diákok éve logóval ellátott övtáskákat nyerhetnek.

Szűrővizsgálat Illyefalván
Az illyefalvi Pető Fejlesztő- és Képző Központban február 3-án dél­előtt ingyenes szűrővizsgálatot tartanak központi idegrendszeri károsodással élő csecsemők, gyermekek és felnőttek számára. A vizsgálatra várnak minden olyan gyereket, akinél születésekor, az előtt, aközben vagy utána oxigénhiányos állapot lépett fel, aki agyvérzést kapott vagy nyílt gerinccel született, és ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki. Várnak továbbá olyan gyerekeket és felnőtteket is, akik stroke vagy koponyasérülés miatt mozgáskárosodással élnek. Azok a felnőttek is jelentkezhetnek a vizsgálatra, akik Parkinson-kórban, illetve sclerosis multi­plexben szenvednek. A vizsgálat célja, hogy felmérjék a jelentkezők állapotát és döntés szülessen arról, hogy a konduktív pedagógia módszerével fejleszthetők-e. A rendelés eredménye után a konduktorok csoportokat alakítanak ki, és háromhetes fejlesztő programon vehetnek részt a kiválasztott betegek Illyefalván február 3–22. között. Csak előzetes jelentkezés alapján lehet részt venni a szűrővizsgálaton, ezt a 0724 266 020-as telefonon lehet megtenni.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Adonis (telefon: 0267 324 903, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Kézdivásárhelyen ma 9–15 óráig a Szabadság utcai 5-ös tömbház A és B lépcsőházában szünetel az áramszolgáltatás.
A SZÍVBETEGEK sepsiszentgyörgyi egyesülete évi beszámolót tart ma 17 órától a gyermekjogvédelem épületében.
HONISMERETI VÁRTÚRA. Az EKE háromszéki osztálya ez évben is folytatja honismereti vártúrasorozatát. Szombaton a komollói Nagyvár-Kisvárat ismerik meg, és tesznek egy körsétát a Rétyi Nyírben (Hunok árka). A távolság 8 km, megközelítése személygépkocsikkal történik. Találkozás szombaton 9 órakor Sepsiszentgyörgyön a Sugás Áruház előtt. Érdeklődni Jártó Gábornál a 0721 599 292-es telefonon.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2348
szavazógép
2020-01-22: Közélet - Iochom István:

Kétezer lejes pénzbüntetést kapott Kézdivásárhely polgármesteri hivatala

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester mellett Kézdivásárhely polgármesteri hivatalát is elmarasztalta szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács. A testület azt kifogásolta, hogy a céhes város közösségi oldalán csak magyar nyelven jelentetett meg egy közérdekű hírt, ez a tanács álláspontja szerint diszkriminációnak minősül.
2020-01-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás