Férfi kézilabda, Európa-bajnokságHat góllal kikaptak a svédektől

2020. január 23., csütörtök, Sport

A magyar férfi kézilabda-válogatott 24–18-ra kikapott Svédország csapatától az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában kedden Malmőben, ennek ellenére továbbra is versenyben áll az elődöntőbe kerülésért és az olimpiai selejtezőtornára jutásért.

  • Fotó: MKSZ / Kovács Anikó
    Fotó: MKSZ / Kovács Anikó

Az előző kontinenstornán ezüst­érmes svédek annak tudatában léptek pályára, hogy már biztosan nem juthatnak az elődöntőbe, és a csoport harmadik helyének megszerzésére is csak matematikai esélyük volt.

Az első tíz percben Mikler Roland öt bravúros védést is bemutatott, erre alapozva a magyarok kezdték jobban a meccset. A támadójáték akadozott, mert a szélsőkhöz egyáltalán nem jutott el a labda, az ellenfél pedig szigorúan őrizte a belső posztokon játszókat, így tíz percig nem született magyar gól.

A védekezés remekül működött, és bár a játékvezetők tevékenységén érezhető volt, melyik csapat játszik hazai pályán, a svédek csak a 23. percben tudták először átvenni a vezetést, a szünetben pedig 10–9 volt az állás a javukra.

A második félidőben némileg hatékonyabban támadtak a magyarok, távoli átlövéseikkel tartották a lépést ellenfelükkel, a 48. percben 18–18 volt az állás, ezt követően viszont egyetlen gólt sem tudtak szerezni. Ezt kihasználva a skandinávok elléptek és végül magabiztosan győztek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1316
szavazógép
2020-01-23: Sport - :

Fucsovics a harmadik fordulóban (Tenisz, Australian Open)

Fucsovics Márton bejutott a harmadik fordulóba a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután szerdán három szettben diadalmaskodott az olasz Jannik Sinner felett. A magyar teniszezőre a 32 között a világranglistán 80. amerikai Tommy Paul vár, aki a 18. kiemelt bolgár Grigor Dimitrov ellen több mint négyórás csatában, döntő rövidítésben győzött.
2020-01-23: Történelmünk - :

A Makk–Várady-féle összeesküvés és a sepsizoltáni Benkő-kúria (Egy nemesasszony a haza szolgálatában)

Az Olt folyó völgyében, a Gidófalva és Sepsibodok között rejtőzködő kis székely falu, Sepsizoltán értékes műemléke a Benkő-kúria. Az országos műemlékké nyilvánított, 1832-ben épült kétmenetes kúria arányaiban, formavilágában a legteljesebben képviseli a háromszéki udvarház-építkezés hagyományait a klasszicizmus korában. Építtetői – egy keresztgerendába vésett felirat alapján – nemes altorjai Benkő János, felesége, Bara Mária és fia, Benkő Rafael voltak. Az épület mai tulajdonosa, a Zágoni család múzeumot szeretne berendezni benne. Ugyanis a kúria fontos események helyszíne volt az 1850-es évek elején, a Bach-korszakban. Úrnője, Benkő Rafaelné a házban rejtegette a Makk-féle összeesküvés háromszéki vezetőjét, Várady Józsefet, és támogatta őt hálózata kialakításában.