Egy életpálya, amely mindent elmond Romániáról

2020. január 24., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Ha nem lenne benne minden, ami a jelenlegi Románia rákfenéje, könnyedén továbbléphetnénk azon a belföldi híren, hogy az alkotmánybíróság döntése értelmében Teodor Meleșcanu szenátusi elnököt törvénytelenül választották meg, a politikus azonban így sem akar lemondani. Önmagában ez még nem rendkívüli jelenség, hiszen Romániában sokan, túl sokan vannak azok, akik görcsösen ragaszkodnak tisztségükhöz, és inkább vállalják, hogy közmegvetés tárgyává váljanak, semhogy feladják a zsíros állást, a hatalmi pozíciót.

Teodor Meleșcanu gesztusánál azonban e mozzanaton túl a politikus egész életpályája miatt érdemes elidőznünk, mert abban sűrítve benne van minden, ami az eredője a romániai közéletben tapasztalt gondoknak. Már az is beszédes, hogy az ország második közméltóságát egy olyan figura tölti be, aki karrierjét a kommunista rendszerben kezdte és építgette nem is akárhol, hanem olyan kényes terepen, mint a külügy. Ahová a hatalom csak a megbízható elvtársakat engedte be, és ahol 1989 decemberében, a temesvári forradalom napjaiban még azt hazudta a nyugati nagyköveteknek, hogy Romániában nem is történik semmi. A szenátus jelenlegi elnöke tehát egy szervilis, hithű kommunista. A kommunista nómenklatúra hatalomátmentésére sem találunk jobb példát Meleșcanu karrierjénél, hiszen az 1989-es változás után ugyanott folytatta, ahol elkezdte: a külügyminisztériumban, 1992 és 1996 között annak élén tevékenykedett. Akkor még az éppen hatalmon levő, a kommunisták hagyományait és örökségét leghívebben ápoló Iliescu-féle párt, a jelenlegi Szociáldemokrata Párt elődjének oszlopos tagja volt, de Meleșcanut nem olyan fából faragták, hogy egy-két kormányváltás nagy törést okozzon pályájában. Csakhamar tábort váltott tehát, mint oly sokan a bukaresti politikai porondon, és attól sem jött zavarba, hogy ezt több alkalommal kellett megejtenie: előbb a jobboldali szövetség tagja lett, aztán a liberálisokhoz csapódott, onnan kiválva a szociáldemokratákkal szövetkező Tăriceanuékat követte, de aztán őket is faképnél hagyta, csak hogy ne maradjon tisztség nélkül, így lett külügyminiszter után szenátusi elnök. Pályája így a román demokráciát alapjaiban veszélyeztető másik jelenségre is példa, a pártváltásra, a politikai migrációra, amely a parlamentben igen gyakran felülírja a választások eredményét is. Ha netán valaki hiányolná a romániai politikai élet másik hatalmas problémáját, a titkosszolgálatokkal való összefonódást, nos, Teodor Meleșcanu életútjában e tekintetben sem kell csalódnia. Hiszen korábban diplomataként, majd külügyminiszterként, aztán a védelmi tárca vezetőjeként, most pedig a szenátus elnökeként tevékenykedő politikus a Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetői tisztségét is betöltötte korábban. E három fő bűn – a kommunista rezsim kiszolgálása, a sportként űzött pártváltás, a titkosszolgálatokkal való összefonódás – mellett szinte eltörpül a kapzsiság, a tisztséghez és a zsíros állami poszthoz való görcsös ragaszkodás, amely sok más bukaresti politikust is jellemez.

Mindenesetre, amíg ilyen figurák meghatározó szerepet játszanak a román közéletben, sok jóra nem számíthatunk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2379
szavazógép
2020-01-24: Sport - :

Sporttörténelmi sikerre készül a Liu testvérpár (Korcsolya)

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang testvérpárral az élen újabb sporttörténelmi sikerekre készülnek a mától vasárnapig tartó debreceni Európa-bajnokságon a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók. Az Európa-bajnokságot az M4 csatorna élőben közvetíti.
2020-01-24: Közélet - Szekeres Attila:

Legendát vásároltak, azt feltöltik tartalommal (Kovászna–komandói kisvasút)

Kovászna Megye Tanácsának tegnapi ülésén egyöntetű szavazattal jóváhagyták azt a megállapodást, amelyet az önkormányzat kötött a csődbe ment brassói Brafor Rt. felszámolóbiztosával a kommandói kisvasút és ahhoz tartozó ingó és ingatlan javak megvásárlására.