Kovászna–komandói kisvasútLegendát vásároltak, azt feltöltik tartalommal

2020. január 24., péntek, Közélet

Kovászna Megye Tanácsának tegnapi ülésén egyöntetű szavazattal jóváhagyták azt a megállapodást, amelyet az önkormányzat kötött a csődbe ment brassói Brafor Rt. felszámolóbiztosával a kommandói kisvasút és ahhoz tartozó ingó és ingatlan javak megvásárlására.

Tamás Sándor tanácselnök közölte, a múlt pénteki tárgyalást követő harminc napon belül át kell utalni a 886 ezer lejt a megye által megvásárolt kommandói részért. A kisvasút Kovászna város területére eső részét a siklóval együtt a fürdőváros önkormányzata vásárolta meg 600 ezer lejért.

Tamás Sándor elmondta, egyelőre még csak egy legendát, egy lehetőséget vásároltak meg. Az nemcsak érzelmi kérdés, hanem becsületből sem hagyhatták elveszni Kelet-Közép-Európa egyetlen ilyen jellegű ipartörténeti műemlékét. A román állam gondnoksága oda juttatta a vállalatot, hogy csődbe ment, és húsz év után csak most teremtődött meg a jogi lehetőség a megvásárlására. Azóta a rendszer teljesen tönkrement.

A kisvasút nem holnap és nem holnapután fog beindulni, de mindenképpen újraindul – mondta az elnök, aki ígéretet tett arra, hogy külső szakértők bevonásával működőképessé teszik és átadják a turisztikai forgalomnak.

A megyei önkormányzat tulajdonába kerül az egykori kommandói vasútállomás területén található épületek zöme, köztük szerelőműhelyek, raktárak, rendező pályaudvar, fűrésztelep, 8,5 km vasút az alatta levő 5,2 hektáros területtel együtt. Kovászna város a helyi vasútállomás mellett egy félhektáros területet, a Tündérvölgyben levő, a Horgász-patak fölött álló, javításra szoruló hidat és összesen 19 kilométer vasutat vásárol meg az állomástól a Tündérvölgyön át a siklóig, a siklót, továbbá onnan a vasutat Kommandó határáig. A Kovászna és Térrét közötti keskeny nyomtávú vasutat 1892-ben helyezték üzembe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2020-01-24: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Egy életpálya, amely mindent elmond Romániáról

Ha nem lenne benne minden, ami a jelenlegi Románia rákfenéje, könnyedén továbbléphetnénk azon a belföldi híren, hogy az alkotmánybíróság döntése értelmében Teodor Meleșcanu szenátusi elnököt törvénytelenül választották meg, a politikus azonban így sem akar lemondani. Önmagában ez még nem rendkívüli jelenség, hiszen Romániában sokan, túl sokan vannak azok, akik görcsösen ragaszkodnak tisztségükhöz, és inkább vállalják, hogy közmegvetés tárgyává váljanak, semhogy feladják a zsíros állást, a hatalmi pozíciót.
2020-01-24: Közélet - Iochom István:

Tizennyolc szabadtéri rendezvényt szerveznek (Kézdivásárhely)

Kézdivásárhely önkormányzata tegnap megtartott testületi ülésén egyhangú szavazattal hagyta jóvá az idei szabadtéri sport- és kulturális rendezvényeket. Ebben az esztendőben tizennyolc rendezvényt tartanak, egyebek mellett szerveznek KSE-napokat, motorostalálkozót, virágkiállítást, gyermeknapot, Őszi sokadalmat.