Új távlatok nyíltak az öntözésben

2020. január 28., kedd, Gazdakör

Az elmúlt héten az Európai Parlament elfogadott egy tervezetet a mezőgazdaságban öntözésre felhasznált, újrahasznosított víz minimális standardjairól. Ugyanakkor felelősségeket és veszélykezelési előírásokat szab meg az újrafelhasználható vizet tároló, elosztó és előállító egységek számára. A rendelkezést a klimatikus tényezők, a kiszámíthatatlan meteorológiai jelenségek és az édesvízkészletek nagyarányú csökkenése miatt hozták meg. A döntés új lehetőségeket nyithat Kovászna megye mezőgazdaságában is – értékelte kérésünkre Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

  • 1600 hektár öntözését lehetne megvalósítani a Besenyői-tóból
    1600 hektár öntözését lehetne megvalósítani a Besenyői-tóból

Az előírás értelmében az élelmiszerek és nem élelmiszertermékek előállítására szolgáló mezőgazdasági kultúrák öntözésére felhasználható a tisztított, kezelt háztartási szennyvíz. Az Európai Bizottság öt éven belül fog dönteni az újrafelhasználható víz további felhasználásának lehetőségeiről – például ipari értékesítés –, azzal a kikötéssel, hogy az emberek egészsége, az állatvilág és a környezet teljes védelmet élvezzen. Az Európai Parlament szerint 2025-ig 6,6 milliárd köbméter vizet lehetne újrahasznosítani a jelenlegi 1,1 milliárd köbméter helyett.

Az Európai Bizottság adatai szerint az utóbbi harminc évben a tartós szárazságok jelentősen kihatottak a környezetre és a gazdaságra. A 2017-es szárazság kétmilliárd eurós veszteséget okozott csak az olasz mezőgazdaságban. Az Európai Unió vízkészletei számára a legnagyobb veszélyt az altalajvíz kitermelése, a víz ipari felhasználása és a fokozott urbanizáció jelenti.

Kovászna megyében szinte minden nagyobb településen van víztisztító állomás. Pontonként kell megvizsgálni, hogyan lenne használható öntözésre az ott tisztított és kezelt víz – véli Könczei Csaba. Nem előzmény nélküli a tisztított szennyvíz öntözésre való felhasználása, északi országokban a szennyvíztisztító állomások köré energiafűz ültetvényeket telepítenek, a tisztított vizet ezek locsolására használják fel. De a szennyvíztisztító állomásokon keletkező iszapot is használják a mezőgazdaságban. Bárhogyan is használják fel a tisztított vizet, oda kell figyelni, hogy ne tartalmazzon hormonszármazékokat, az öntözéssel ezek ugyanis bekerülhetnek a növényekbe, onnan tovább állatokba, emberbe. Ugyanilyen fontos a nitrit- és nitráttartalom helyes szinten való tartása. Mindezekre minőségi és mennyiségi paraméterek vonatkoznak – sorolta Könczei Csaba.

Háromszéken négy öntözővíz-felhasználói szervezet (Organizatia Utilizatorilor de Apa, OUI) létezik, ebből kettő működik. Ezek a Gidófalva és Szépmező körzetében található 1598 hektáron folytatnak öntözést a nemrég felújított öntözőrendszer működtetésével. Tervezik a rendszer kiterjesztését a Szépmező–Uzon–Szent­ivánlaborfalva körzetre is, amivel újabb 1060 hektár válhat locsolhatóvá.

A Maksa–Lécfalva övezetben használaton kívüli öntözőrendszer található, ezt pályázati finanszírozással lehetne újra üzemképessé tenni. Ehhez azonban először meg kell változtatni a rendszer besorolását, a bürokratikus munka folyamatban van.

Felsőháromszéken mintegy 3000 hektár öntözhető, ezt a területet 33 gazda használja. Ők az AgroSIC egyesület támogatásával kaptak engedélyt a felszíni vizek öntözésre való használatára, a locsolást ütemterv szerint végezhetik.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 222
szavazógép
2020-01-28: Emlékezet - :

Uzon egyszerű hősei

Vajon mi kell ahhoz, hogy egy ember öröklétű legyen, hogy sokáig emlékezzünk rá? A ma embere arra gondolhat, hogy azok, akikre sokan emlékeznek, szépek, tehetségesek, híresek, kivételesek voltak. De vannak egyszerű emberek is, akiknek a munkája felett átsiklunk, nem is jut el a tudatunkig, hogy nélkülük a mindennapok üresebbek lettek volna.
2020-01-28: Gazdakör - Bokor Gábor:

Többletkiadásra kényszerült pályázók (Történelmi mélyponton a forint árfolyama)

A Pro Economica Alapítvány által meghirdetett, Mezőgazdasági erőgépek és kapcsolható eszközök, mezőgazdasági tevékenységekhez szükséges felszerelések, rendszerek, ültetvények telepítése és korszerűsítése, valamint tenyészállatok beszerzésének támogatására Hargita, Kovászna és Maros megye területén címet viselő pályázaton részt vevő gazdák közül többen panaszkodnak: értesítést kaptak, hogy növelniük kell a befizetendő önrészt. A panaszok legtöbb esetben a pályázatok elkészítésében, az ügyintézésben segítő falugazdászokhoz futnak be. A megítélhető legtöbb 70 ezer lejes támogatás esetében akár kétezer lejt meghaladó többletkiadásról van szó.